www.AggelosDritsas.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εντοπισμός ακριδοκηλίδων και έγκαιρη αντιμετώπιση των ακρίδων

Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της Αργολίδας, ότι από τα μέσα της Άνοιξης πολλές περιοχές του Νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα ακρίδων, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση της εμφάνισής τους.

Με έγγραφά μας, τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε επισημάνει ότι καταλληλότερο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων είναι όταν τα έντομα είναι μικρά, μαύρα και άπτερα.

Το είδος ακρίδας Callitamus italicus που ενδημεί στο νομό μας, προσδιορίστηκε στα δείγματα ατόμων του εντόμου που στάλθηκαν από την Υπηρεσία μας στον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη επίκουρο καθηγητή Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την Άνοιξη σταδιακά, με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες. Η έναρξη και το τέλος των εκκολάψεων ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, νωρίτερα την άνοιξη στις πεδινές περιοχές και αργότερα) στις ορεινές περιοχές.

Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη (εικόνες 1,2,3). Διέρχονται από πέντε προνυμφικά στάδια κατά τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από τον τόπο εκκόλαψης, διατρέφονται από την υπάρχουσα βλάστηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας συγκεντρώνονται σε μικρές κηλίδες αδρανοποιούμενα. Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.

Για διευκόλυνση των καλλιεργητών στην ανίχνευση των ακριδοκηλίδων παρουσιάζονται παρακάτω αντίστοιχες φωτογραφίες.

Έγκαιρη ανίχνευση και εντοπισμός χρειάζεται να γίνει στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, ελιών, βερικόκων, κηπευτικών κ.λ.π. που τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί των ακρίδων ήταν σημαντικοί, καθώς και στις ασκεπείς εκτάσεις που αυτές συνορεύουν, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επέμβουν νωρίς, πριν οι ακρίδες αποκτήσουν φτερά και μετακινηθούν στα κτήματά τους.

Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή. Όταν τα έντομα αρχίζουν να μετακινούνται, η καταπολέμηση είναι δύσκολη, δαπανηρή (απαιτείται ψεκασμός σε ολόκληρη την καλλιέργεια) με αμφίβολα αποτελέσματα και με περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Γι’ αυτό, η όλη προσπάθεια πρέπει να αποβλέπει στην έγκαιρη επισήμανση των σημείων εκκόλαψης και την καταπολέμησή τους στα πρώτα στάδια με κατάλληλο εντομοκτόνο σκεύασμα.

Ο ψεκασμός γίνεται πρώτα γύρω από την κηλίδα (για να τις εμποδίσουμε να φύγουν) και μετά στο κέντρο με το κατάλληλο εντομοκτόνο. Συνιστώνται δύο ψεκασμοί με μεσοδιάστημα 14 ημερών. Μετά τον 1ο ψεκασμό το ψεκαστικό συγκρότημα πρέπει να επανέλθει για να καταπολεμήσει τις νέες ακρίδες που θα έχουν εκκολαφθεί.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και κατά την εφαρμογή θα τηρηθούν οι προφυλάξεις και οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου.

Τέλος προκειμένου να αποτραπεί η βόσκηση στα σημεία εφαρμογής των ψεκασμών επισυνάπτεται το ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Αυτό θα αναρτάται σε κατάλληλα σημεία, ώστε να επιτυγχάνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας

Δρ. Αγγελική Θεοδώρου

Κτηνίατρος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ναύπλιο 1-4-2024

Αριθ. πρωτ. 99847

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ταχ.Δ/νση :Παρ οδός Ναυπλίου-Ν.Κίου

1.Ταχ.Κωδ: 21100 Ναύπλιο

Τμήμα: Ποιοτικού &Φυτ/κού Ελέγχου

Πληροφ.: Μ. Μαραθιανού- M. Γκούμα

Τηλέφωνο: 2752360303-263

E-mail: mmarathianou@eppel.gov.gr

Εικ. 1:Πλήθος ακρίδων του είδους Dociostaurus maroccanus από το νησί του Άη

Στράτη. Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης Καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.

Εικ.2. Εμφάνιση ακριδοκηλίδων στο νησί του Άη Στράτη.

Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης Καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.

Εικ. 3. Ακριδοκηλίδα σε ακαλλιέργητη έκταση

Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.

Τάσος Μπινιάρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Ερμής νικητής στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής!

AGGELOS DRITSAS

16χρονη πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – Άλλες τρεις κλήσεις για μέθη και λιποθυμία στο ΕΚΑΒ

AGGELOS DRITSAS

Πελοπόννησος: 70 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων

AGGELOS DRITSAS

Η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς του Φείδωνα Άργους

AGGELOS DRITSAS

Μάθημα ζωής από το ΕΚΑΒ Αργολίδας στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας αρωγός στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

AGGELOS DRITSAS

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση σύγκλησης τακτικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 (τα θέματα)

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ΟργανισμούΔιαχείρισης Προορισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

AGGELOS DRITSAS

Εκδήλωση με θέμα “Το Πανεπιστήμιο μετά τις Καταγγελίες” από τη ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Σοκ : Άνδρας περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό τη γυναίκα του και της έβαλε φωτιά

AGGELOS DRITSAS

Ο Γ. Γαβρήλος στο Δήμο Ερμιονίδας για αυτοψία των πρόσφατων ζημιών

AGGELOS DRITSAS