ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Κάθε πρώτη μέρα του Μαρτίου, συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο με βαλκανική διασπορά, το οποίο πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικότερα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Τι συμβολίζει ο Μάρτης;

Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Το μαρτάκι αποτελεί έναν προστατευτικό σύμβολο για τα παιδιά.

Τι αναφέρει η λαϊκή παράδοση για το «Μαρτάκι»;

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Το μαρτάκι φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και φοριέται την πρώτη μέρα του Μαρτίου, πριν τα παιδιά βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές, ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πτώμα άνδρα σε αγροτική περιοχή Τ.Δ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Σάλος και οργή με τον ΕΦΚΑ: Ντροπή – Κόβει τα φάρμακα – Δείτε σε ποιους και γιατί

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Ανοίγουμε την Κυριακή το τριώδιο ποδηλατώντας χορεύοντας και τραγουδώντας

AGGELOS DRITSAS

11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

AGGELOS DRITSAS

Πεζοπορώντας γνωρίζουμε τους κρυμμένους θησαυρούς των Ιρίων

AGGELOS DRITSAS

Ξεκινά το σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη & ChatGPT: Εργαλεία & Πρακτικές

AGGELOS DRITSAS

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής

AGGELOS DRITSAS

Το Πάσχα του 24 ανήκει στο παρελθόν…

AGGELOS DRITSAS

Σύλληψη στο Ναύπλιο 58χρονου για υπεξαίρεση

AGGELOS DRITSAS

Η Samsung προσθέτει τα foldables της στο πρόγραμμα self service επισκευών και επεκτείνει την υπηρεσία στην Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Συγχαρητήρια στον Γιώργο Κωτσονάρο και διαχειριστικό έλεγχο ανήγγειλε ο Μαλτέζος

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται το Φεστιβάλ Σαξοφώνου Μουσικών Σχολείων Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS