ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Με τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης να δοκιμάζονται από τις τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις – που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες άλλων κοινωνικών ομάδων – στο Παρίσι επικρατεί έκδηλη ανησυχία για τη συμμετοχή και των Γάλλων αγροτών σε αυτό το μέτωπο.

Μέχρι χθες οι κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών, ήταν μάλλον περιορισμένης κλίμακας και είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου, του Α64.

Αλλά όσο στις άλλες χώρες η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και εκτεταμένα οδικά δίκτυα έχουν παραλύσει, ο πρόεδρος Μακρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις νιώθοντας έντονα την απειλή επανάληψης κινητοποιήσεων, που θα θυμίζουν εκείνες των «κίτρινων γιλέκων».

Οι Γάλλοι αγρότες έχουν θέσει αιτήματα όπως η μείωση του κόστους της ενέργειας, κάποιες φορολογικές απαλλαγές και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ να δεχθεί χθες Δευτέρα στο Παρίσι εκπροσώπους συνδικάτων των αγροτών, αναβάλλοντας εκ παραλλήλου τις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση επί ενός νομοσχεδίου που αφορά τον γαλλικό γεωργικό τομέα.

Στόχος των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο εν μέρει προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι ο υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.

Η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο ‘Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας στο Ναύπλιο! ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει το ΚΑΣ για την μελέτη της μαρίνας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Απαντά με απαγορευμένο βίντεο ο Μητσοτάκης για το βραβείο του

AGGELOS DRITSAS

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ!!! σε τραπεζοειδή κάδο στην είσοδο της Ερμιόνης.

AGGELOS DRITSAS

Στη Γαλλία ο Ν. Δένδιας για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμωνα»

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία σε Αργολίδα : Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

AGGELOS DRITSAS

Μια νέα μάχη αρχίζει, όλοι μαζί για μια νέα εποχή με τον επιχειρηματία μπροστά, ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ναυπλιέων τιμά την Ημέρα της Γυναίκας

AGGELOS DRITSAS

Οι αγρότες αποφάσισαν: Κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ

AGGELOS DRITSAS

Έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο του Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Το νερό στην Τ.Κ. Μυκηνών είναι ακατάλληλο για πόση

AGGELOS DRITSAS