ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ”

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση “όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων”.

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ” ή “Ling” και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπακαλιάρος

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόγραμμα εορτής του Αγίου Φανουρίου στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Στα μωβ το ιστορικό Δημαρχείο του Άργους για την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

AGGELOS DRITSAS

25χρονος συνελήφθη στο Άργος με ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα και μαχαίρι

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Είμαστε έτοιμοι να συνταχθούμε στην εθνική προσπάθεια για μια καθαρότερη και πιο βιώσιμη ενεργειακή πολιτική»

AGGELOS DRITSAS

ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΜΙΔΕΑΣ 

AGGELOS DRITSAS

Στο εδώλιο ο πατήρ Αντώνιος: Ολόκληρο το κατηγορητήριο – Οι άγριες κακοποιήσεις και τιμωρίες σε βάρος παιδιών της «Κιβωτού»

AGGELOS DRITSAS

Βασίλης Σιδέρης: «Σημείο αναφοράς για τη μουσική παιδεία»

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Σωστή Απόθεση Απορριμμάτων – Υπενθύμιση προς τους Δημότες

AGGELOS DRITSAS

“Κανείς δεν είναι μόνος όταν υπάρχει συλλογική αλληλεγγύη.”

AGGELOS DRITSAS

Ναυάγιο στην Σάμο με μετανάστες: Ένας νεκρός – 25 διασωθέντες

AGGELOS DRITSAS

2ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας, 18-31 Αυγούστου 2025 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Νεκρός ανασύρθηκε ο ποδοσφαιριστής Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού

AGGELOS DRITSAS