ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ”

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση “όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων”.

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ” ή “Ling” και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπακαλιάρος

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ( ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ )

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία Έπεσε μέσα στο τζάκι και κάηκε ζωντανός!

AGGELOS DRITSAS

4η σερί νίκη για τον Διομήδη Άργους

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Ραδιενεργά απόβλητα “μπλοκαρίστηκαν” στο Σ.Μ.Α. Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

Η μαθητική κοινότητα τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Καποδίστρια

AGGELOS DRITSAS

Στα άκρα οι ιεράρχες- Σκέφτονται να μην πάνε στις παρελάσεις

AGGELOS DRITSAS

Ημερίδα στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: “Η Ψυχική Υγεία των Εφήβων – Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών”

AGGELOS DRITSAS

Ένα έργο αναπτυξιακο,που θα αλλάξει την όψη της εισόδου από την θάλασσα για την Ερμιονιδα

AGGELOS DRITSAS

Βρέθηκε νεκρός στο Παράλιο Άστρος με τα ρούχα στεγνά

AGGELOS DRITSAS

5η Λευκή Νύχτα στο Ναύπλιο συνέντευξη τύπου

AGGELOS DRITSAS

Πρωτοφανής η συμμετοχή του κόσμου στο Ναύπλιο με αφορμή το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τα 2 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών.

AGGELOS DRITSAS

Ανοιξιάτικος ο καιρός για μια βδομάδα – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την 28η Οκτωβρίου

AGGELOS DRITSAS