Τέλος ταφής, ενεργειακό κόστος, αύξηση μισθοδοσίας και παρακράτηση πόρων στραγγαλίζουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑΣτα όρια της χρεωκοπίας βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας, που βλέπουν τα ταμεία τους να έχουν αδειάσει τέσσερις μήνες προτού εκπνεύσει η χρονιά.Το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η αύξηση της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων και τελευταία η μεταφορά των νομικών προσώπων και των σχολικών επιτροπών στην αρμοδιότητα των δήμων έχουν αυξήσει θεαματικά τα έξοδα, στραγγαλίζοντας τους προϋπολογισμούς, που με τους ρυθμούς αυτούς δεν «βγαίνουν» μέχρι το τέλος του έτους. Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, που αποτελούν την τακτική επιχορήγησή τους ανέρχονται για το 2024 σε μόλις 1,74 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που είναι θεσμοθετημένα και θα έπρεπε να αποδοθούν αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας την αυτοδιοίκηση να εξακολουθεί να λειτουργεί με όρους της εποχής των μνημονίων.
Τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εκφράζουν φόβους ότι η οικονομική ένδεια θα οδηγήσει σε νέα γενιά «κόκκινων» δήμων, με όλο και περισσότερους αιρετούς να μιλούν για κινητοποιήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, νωρίτερα από το κρίσιμο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Η ΚΕΔΕ Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο του οργάνου, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, να επισημαίνει ότι αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες λειτουργικές τους δαπάνες.Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί, έχουν εκμηδενιστεί με την παρακράτηση του τέλους ταφής, την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους και τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων με την εκταμίευση, μέχρι το τέλος του 2024, τριών έκτακτων μηνιαίων επιχορηγήσεων ύψους 140 εκ. η καθεμία. Και προέβλεψε ότι, αν το κράτος δεν αποδώσει στο σύνολό τους τους θεσμοθετημένους ΚΑΠ, από τους οποίους φέτος παρακρατά περί τα 5 δισ. ευρώ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν πολλοί δήμοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε να καταρτίσουν προϋπολογισμούς.
Η ΠΕΔ Κεντρικής ΜακεδονίαςΤα οικονομικά των ΟΤΑ απασχόλησαν και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ, με τους δημάρχους να χτυπούν καμπανάκι και να ζητούν τη συνδρομή της κυβέρνησης, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν προκύψει τη φετινή χρονιά, χωρίς να συνοδευτούν από τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές μπαράζ οικονομικής επίθεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δήμοι θα βρεθούν σε πολύ μεγάλη ένδεια και την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα του δικού του δήμου, στον οποίο η αύξηση κατά 10% του μισθολογικού κόστους αντιστοιχεί σε 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που καταβάλλεται από τον δημοτικό προϋπολογισμό χωρίς να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αντίστοιχα, το κόστος του τέλους ταφής ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό είναι η επιπλέον επιβάρυνση από την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ. Σε αυτά προστίθενται οι υποχρεώσεις από τα καταργημένα νομικά πρόσωπα που ήρθαν στους δήμους, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η υποχρηματοδότηση για τα σχολεία που στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, που υποχρεώνει τη διοίκηση να καταβάλλει επιπλέον ένα εκ. ευρώ τον χρόνο.
«Πέντε ή έξι εκατ. ευρώ σε έναν μεσαίο δήμο, όπως είναι ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, είναι πολλά χρήματα για να βγουν από τις τακτικές επιχορηγήσεις. Επομένως ζητούμε οπωσδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση, το ΥΠ.ΕΣ, έχουμε θέσει το ζήτημα επανειλημμένα στον υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και περιμένουμε να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τι ζητούν οι δήμαρχοι
Μετά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η ΚΕΔΕ πήρε θέση επί του σχεδίου των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με τους προϋπολογισμούς των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 ζητώντας τα εξής:
Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.
Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.