ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) «λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη

Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη.

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία η ΠΝΟ

AGGELOS DRITSAS

Δ.Ρέππας: Ο κ. Δούκας εκφράζει το αίτημα, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις,

AGGELOS DRITSAS

Αγιασμός στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αργολίδας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

Lidl: Πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Σας ενημερώνουμε ότι διαπιστώθηκε καθίζηση στον δρόμο Αγ. Ελεούσα – Λευκάκια

AGGELOS DRITSAS

Επειδή συμβαίνουν μείζονα γεγονότα

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ O Αντιστράτηγος υ ε.α. Αντωνόπουλος Ανάργυρος

AGGELOS DRITSAS

Πνευματικό Συμπόσιο στο Ναύπλιο: Τιμή και Μνήμη Κωνσταντίνου Βουδούρη

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Χρόνης: Η Δήμαινα είναι ένα καθαρά αγροτικό χωριό με αρκετούς νέους ανθρώπους να έχουν επιλέξει να ζήσουν εδώ μαζί με τις οικογένειές τους!

AGGELOS DRITSAS

Ίδρυση της ΑΜΚΕ «Δίκτυο Πόλεων Ι. Καποδίστρια» – Ο Δήμος Ναυπλιέων συνιδρυτικό μέλος της νέας πρωτοβουλίας

AGGELOS DRITSAS

Την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της έκοψε χτες 6 Φεβρουαρίου η Α.Ε Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS