www.AggelosDritsas.gr

Το Γενικό Λύκειο Λυγουριού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια των μαθημάτων στην ιστορική πόλη της Ερμιόνης και συγκεκριμένα στο Μπίστι και στο ΙΛΜΕ. 

Στο ανατολικό άκρο της Ερμιόνης βρίσκεται η χερσόνησος Μπίστι (Ουρά στα αρβανίτικα), που αποτελεί σημαντικό υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο με αύρα ιστορίας και πολιτισμού. Εδώ αναπτύχθηκε η νέα πόλη των Ερμιονέων από τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.). 

Ο Παυσανίας επισκέφτηκε την περιοχή που ήταν κατάσπαρτη από ναούς, με σημαντικότερο το ναό του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς και περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος. Το κάστρο αυτό αμύνθηκε ηρωϊκά κατά των Τούρκων. Στα τέλη του 18ου αι. κτίζεται ένας αλευρόμυλος από τον Γιώργη Μήτσα και τον 20ο αι. το Μπίστι δενδροφυτεύεται.

Στην είσοδο συναντάμε το γραφικό ξωκκλήσι του Άη Νικόλα και κοντά στον ανεμόμυλο βρισκόταν το περίφημο αρχαίο Πορφυρείο που λειτούργησε πάνα από 1000 χρόνια και επεξεργαζόταν τα περίφημα και μοναδικά όστρακα της πορφύρας βγάζοντας το πορφυρό χρώμα με το οποίο βάφονταν τα βασιλικά ενδύματα.

Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) που στεγάζεται από το 2000 σε ένα παλιό ερμιονίτικο αρχοντικό με μεγάλη ιστορική αξία, γιατί σε αυτό συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι των Ελλήνων στις 18 Ιανουαρίου 1827 για να συνεχίσουν τις εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης η οποία είχε ξεκινήσει στην Επίδαυρο και διακόπηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου.

Φιλοξενεί εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική παράδοση της πόλης καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα. 

Το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου ανέρχεται σε 650 αντικείμενα και διαθέτει πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές ξεναγούς μας, για το Μπίστι Κυριάκο Λαλούση και για το Μουσείο την πρόεδρό του συνταξιούχο φιλόλογο κ. Τίνα Αντωνοπούλου. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του σχολείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δημήτρης Καμπόσος: Την Κυριακή καλούμε όλους να έρθουν μαζί μας

AGGELOS DRITSAS

Καλωσορίζουμε στο Danaon Cup- Lena Petraki 2025

AGGELOS DRITSAS

 Η Ρεθυμνιώτισσα που δίνει μάχη για τη ζωή της και οι δύο Ελληνίδες που αυτοκτόνησαν

AGGELOS DRITSAS

Στην Κόρινθο βρέθηκε ο Πέτρος Τατούλης και η ομάδα του

AGGELOS DRITSAS

Τσικνίζει σήμερα από το πρωί ο Δήμος Ναυπλιέων ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: 45χρονος αυτοπυρπολήθηκε

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι 2024 :Μαρία Πήλουρη- Γιάννης Γεωργόπουλος ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ανακοίνωση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προς ενημέρωση κτηνοτρόφων και εμπόρων

AGGELOS DRITSAS

Πραγματοποιηθηκαν τα εγκαίνια για τον νέο φωτισμο του ναού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου

AGGELOS DRITSAS

Μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

AGGELOS DRITSAS

Ανδριανός στην έναρξη συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας στο εργοστάσιο της ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια Ηλείας.

AGGELOS DRITSAS