ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 4073/20.3.2025 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και αποκατάστασης του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο, απάντησε η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Iερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στον 16o αι. και πρόκειται για πρώην οθωμανικό τέμενος (Α΄ περιόδου Οθωμανικής κατάκτησης), το οποίο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό κατά την Β΄ περίοδο της Ενετοκρατίας στο Ναύπλιο (1686 – 1715), με επέκταση προς ανατολάς. Ακολούθησαν δύο ακόμη διαδοχικές εναλλαγές στην λατρευτική του χρήση, η πρώτη κατά την Β΄ περίοδο της Τουρκοκρατίας (τέμενος) και η δεύτερη αμέσως μετά το 1821 (ορθόδοξος ναός). Η σημερινή του μορφή, ολοκληρώθηκε με την νεοκλασική προσθήκη προς δυσμάς, που πραγματοποιήθηκε κατά το έτος 1834. Η φάση αυτή περιλαμβάνει ισόγεια στοά ανοικτή προς την πλατεία, νάρθηκα και κωδωνοστάσιο. Οι τοιχογραφίες του ναού φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Νότια του ναού σώζεται κτήριο, το οποίο αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής της Β΄ περιόδου της Ενετοκρατίας.

Στις 13.8.2021 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ι. Μητρόπολης Αργολίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το έργο «Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και του παρακείμενου ενετικού κτηρίου και λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου», με προϋπολογισμό 270.000,00 €. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και φορέας χρηματοδότησης η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της ως άνω ΠΣΠΑ ολοκληρώθηκε στις 14.02.2022 το υποέργο «Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου» και είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών «Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, ερμηνεία της παθολογίας, της σεισμικής συμπεριφοράς και προτάσεις στερέωσης του Ενετικού Κτηρίου Αγίου Γεωργίου, στο Ναύπλιο».

Με την ολοκλήρωση των μελετών και την έγκρισή τους από το αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠΠΟ, ωριμάζει το έργο αποκατάστασης του ναού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δρομολογούνται τα νέα λιμενικά έργα στη Μαρίνα Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Σπετσών THE GREEN CITY.

AGGELOS DRITSAS

Αποκριάτικος Χορός Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

Εγκαίνια της 27ης Έκθεσης Αγροτουρισμού στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

 Γιάννης Μανιάτης

AGGELOS DRITSAS

Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας: Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Αυτοκίνητα εποχής τράβηξαν τα βλέμματα στο Ναύπλιο ΒΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Επίσκεψη Τατούλη σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα: Δέσμευση για διαχείριση υδάτων και φυσικές καταστροφές

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

AGGELOS DRITSAS

Ερωτήματα από το Νίκο Κοντό για το έργο ομβρίων υδάτων της Νέα Κίο

AGGELOS DRITSAS

Το Πορτοχέλι είναι από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας

AGGELOS DRITSAS

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ισθμού – Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS