ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ Τ.V. SKAI «ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ»
Mε αφορμή κάποιων βιαστικών και ατυχών αναρτήσεων περί «δυσφήμισης της Ερμιονίδας…», αμέσως μετά την εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Όπου υπάρχει Ελλάδα», στο τόπο μου, στο Πόρτο Χέλι (30.4.25), υποβάλω κατόπιν προτροπής συμπολιτών μου και συναδέλφων μου ξενοδόχων τις απόψεις μου, προς γενικό προβληματισμό.

Ως πολίτης που αγαπώ πολύ το τόπο που γεννήθηκα και ανδρώθηκα και ως εκπρόσωπος της Ένωσης ξενοδόχων Ερμιονίδας – Πόρτο Χελίου, όποτε μου δίδεται η ευκαιρία να τοποθετηθώ Δημόσια, θίγω τα ζητήματα που απασχολούν το τόπο μου και γενικότερα το Δήμο Ερμιονίδας, τα οποία δεν είναι μόνον Αυτοδιοικητικά, ή Πολιτικά, αλλά είναι κυρίως Ανθρωποκεντρικά, γιατί θεωρώ ότι έτσι πολλαπλασιάζεται η ισχύς τους και η φωνή μας, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία, μήπως τα ξαναδεί ακόμη πιο προσεχτικά και άμεσα.

Η παρουσίαση των προβλημάτων τους, είδαμε να γίνεται και στις Σπέτσες (28.4.25) και το ίδιο είδαμε και στην Ύδρα (2.5.25). Για όσους δεν είδαν τα 2 πρώτα θέματα της εκπομπής του ΣΚΑΙ «Όπου υπάρχει Ελλάδα» στην Ύδρα, αναφέρω ότι οι Υδραίοι προέβαλαν θαρραλέα, σοκαριστικές εικόνες, της παράνομης Χωματερής της Ύδρας, αναδεικνύοντας το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και το ευαίσθητο θέμα των Ιπποειδών (μουλάρια, γαϊδουράκια), με τη Καταγγελία περί Κακοποίησής τους, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της Προέδρου της «Νέμεσις» (Πανελλήνια ομοσπονδία για το περιβάλλον τα ζώα και το κυνήγι), κας Νατάσσας Μπομπολάκη. Ανέφεραν δε ότι τα 2 αυτά θέματα προβάλλονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, μήπως και πεισθούν οι αρμόδιοι φορείς, για να τα επιλύσουν, χωρίς αυτό να τους δυσφημίζει ή να τους δημιουργεί πρόβλημα στις αφίξεις των τουριστών !

Πιστεύω λοιπόν ότι η Δημόσια παρουσίαση και προβολή των προβλημάτων του τόπου μας, βοηθά την επίλυσή τους και δεν αποτελεί δυσφήμιση.
Όπως ελπίζω, να συμφωνούν όλοι, ότι δεν αποτελούσε δυσφήμιση, η Δημόσια ομιλία του Δημάρχου κ. Γ. Γεωργόπουλου, όταν στις 4.11.24 στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου, ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Υπουργών και βουλευτών της Αργολίδας, σωστά ανέφερε (στο παρακάτω τμήμα της 7σέλιδης ομιλίας του) ότι :
«… οι δημόσιες επενδύσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ερμιονίδας να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υποδομών. Το σημαντικότερο απ΄αυτά είναι η έλλειψη νερού … αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με ερημοποίηση … Όσον αφορά την ύδρευση, ως Δήμος έχουμε στραφεί στην λύση των αφαλατώσεων, αλλά συναντούμε τα εμπόδια της επαρκούς χρηματοδότησης και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, για ένα πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης θεραπείας …»
Όλοι οι πολίτες του Δήμου Ερμιονίδας, ελπίζουμε να αρθούν το συντομότερο, τα προαναφερόμενα από τον Δήμαρχο, εμπόδια στη λύση των Αφαλατώσεων, για την δημιουργία, όπως στις 23.4.25 ανακοινώθηκε από το Δήμο, 2 μονάδων Αφαλάτωσης. Μια Μονάδα Αφαλάτωσης στο Πόρτο Χέλι υφάλμυρου νερού 1000 m³ παραγωγής ημερησίως και 4000 m³ παραγωγής ημερησίως, από θαλασσινό νερό, στην περιοχή «Χώνια» της Κοιλάδας για την κάλυψη και του Κρανιδίου.
Παρεπιπτόντως, έχω πολλές φορές εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, για την επάρκεια ποιοτικού νερού, ειδικά στο Πόρτο Χέλι, δεδομένου ότι τον Αύγουστο οι ανάγκες του είναι (7000-9000) m³ παραγωγής ημερησίως νερό, περίπου. Δηλαδή 7-9 φορές παραπάνω ποσότητα Νερού, από τη προβλεπόμενη παραγωγή με τη συγκεκριμένη Αφαλάτωση στο Πόρτο Χέλι. Γι αυτό ακριβώς, πρέπει να αναζητηθεί επειγόντως λύση με 2 ακόμη μεγαλύτερες μονάδες Αφαλάτωσης, στο Πόρτο Χέλι και για την Ερμιόνη, τώρα που υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος.
Αν ναυαγήσουν όλες αυτές οι προσπάθειες και επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, τότε θα πρότεινα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στον Αντένα, στις 23.4.25, ανακοίνωσε την ΆΜΕΣΗ και ΔΩΡΕΑΝ προμήθεια 14 κινητών μονάδων Αφαλάτωσης, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που θα παράγουν 15.500 m³/ημερησίως νερό, περίπου και θα εγκατασταθούν στην Πάφο και στη Λεμεσό.
Θυμίζω για όσους δεν γνωρίζουν, η βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), θα ξεκινήσει την κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος στη θέση του «Ermioni Club», πρώην «Scarlet Beach», στη Πετροθάλασσα, μετά το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τη συγκεκριμένη επένδυση με το όνομα αυτής «Scarlet Beach», πρόεδρος της οποίας είναι ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν.
Θα πρότεινα λοιπόν στο Δήμο, στα πλαίσια των γραφειοκρατικών επαφών με τους νέους Δημότες, επιχειρηματίες, από τα ΗΑΕ να τους ζητήσουν, να βοηθήσουν για την ΆΜΕΣΗ και ΔΩΡΕΑΝ προμήθεια 12 τουλάχιστον κινητών μονάδων Αφαλάτωσης, που θα παράγουν 13.700 m³/ημερησίως νερό, όπως έγινε στην Κύπρο, έως ότου, να δοθεί οριστική λύση στο Πρόβλημα διάθεσης ποιοτικού νερού, στο Δήμο Ερμιονίδας.
Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα πρότεινα να ζητηθεί για το σκοπό αυτό, η βοήθεια των προέδρων του Τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού, των αδελφών Αγγελόπουλων, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στο Abu Dhabi, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα της απονομής του Κυπέλου EUROLEAGUE, που θα το παραλάβουν από τον σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν. (έτσι για να ελαφρύνει το κλίμα).
Την Τετάρτη 30.4.25, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Όπου υπάρχει η Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι, επειδή όταν αναφερόμουν στη βιωσιμότητα του Μαζικού Τουρισμού, με διέκοψε η παρουσιάστρια (το κοντρόλ) τελειώνοντας τη σύντομη ζωντανή ομιλία μου, έμειναν κάποια ερωτηματικά, οφείλω να ολοκληρώσω το θέμα αποσαφηνίζοντας κάποια σημεία, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όπως κάποιοι μου δήλωσαν.
Είχα ξεκινήσει λέγοντας (00:58:00) : «Τα τελευταία χρόνια πολλοί, μιλούν κολακευτικά για τον Ατομικό Τουρισμό και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, ενώ αναζητούν να βρουν και να τονίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, που προκαλεί ο Μαζικός Τουρισμός, στο φυσικό περιβάλλον του τόπου, που επιλέγουν να επισκεφθούν οι Τουρίστες. Αυτό είναι άδικο όμως και αναληθές, γιατί τα Ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που δουλεύουν κυρίως με Μαζικό Τουρισμό, έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην περιβαλλοντική προστασία.
Ο Μαζικός Τουρισμός, πολλές φορές έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά άτομο, σε σχέση με τον Ατομικό Τουρισμό, ο οποίος θεωρείται πολλές φορές, λανθασμένα ως «οικολογικός».
Θα αναφέρω 2 παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό, ότι είναι πολύ πιο βιώσιμος ο Τουρισμός που γίνεται με τρόπο Μαζικό και επωφελείται από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν (από τη μείωση κόστους λόγω της αυξανόμενης ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος). 1. Νερό. Τα περισσότερα ξενοδοχεία παράγουν το νερό με Αφαλάτωση και το ανακυκλώνουν σε βιολογικό καθαρισμό, ποτίζοντάς το στους κήπους. Έτσι είναι τελείως ανεξάρτητα από το δίκτυο του Δήμου και δεν επιβαρύνουν την τοπική κοινωνία. 2. Απόβλητα. Στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα γίνεται διαχωρισμός και διαλογή των αποβλήτων (φαγητό, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά) με απευθείας αποστολή σε Εταιρείες Ανακύκλωσης, διότι έχουν μάζα, άρα κλίμακα. Αντίθετα στα Τουριστικά Διαμερίσματα (Αir bnb, ή κάμπινγκ κλπ) δεν γίνεται κάτι ανάλογο και βλέπουμε ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών παντού στη χώρα, με τον αέρα να τα παρασύρει στη φύση.
Ο Μαζικός Τουρισμός λοιπόν είναι βιώσιμος και έχει την κλίμακα που δικαιολογεί τέτοιες επενδύσεις, οι οποίες βοηθούν την ανάπτυξη του τόπου.
Φυσικά όλοι μας, έχουμε αγκαλιάσει και αναπτύσσουμε τον Εναλλακτικό Τουρισμό, που είναι μια νέα φιλοσοφία στον τομέα του Τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές Τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα, με χαρακτηριστικά την προστασία του περιβάλλοντος, όλο το χρόνο.
Στη περιοχή μας έχει αναπτυχθεί ο Συνεδριακός, Αθλητικός, Αναρριχητικός, Καταδυτικός, Θρησκευτικός, αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός κλπ.
Είναι πολύ θετικό ότι συνεχίστηκε και το 2024, με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού, το Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο «Καταφύκι» της Δ.Ε. Ερμιόνης, του Δήμου Ερμιονίδας, με τις υπέροχες παράλληλες εκδηλώσεις, έχω προσωπική εμπειρία, καθότι παρευρέθηκα και έχει προγραμματιστεί και για φέτος.
Όσον αφορά τις επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα επωφεληθούν το Πόρτο Χέλι, η Ερμιόνη και γενικότερα ο Δήμος Ερμιονίδας, με ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Χώρας. Παράλληλα οι επενδύσεις αυτές, συνοδεύονται από προσδοκίες για αναβάθμιση των Tουριστικών Υποδομών.
Οι επενδύσεις οφείλουν να εμπεριέχουν την έννοια της ανταποδοτικότητας έναντι της κοινότητας, που με τη σειρά της διασφαλίζει έναν όμορφο και φιλόξενο τόπο προς αξιοποίηση. Έτσι θα υπάρξει μια ισορροπία και αρμονία που είναι ο θεμελιώδης Νόμος της ζωής.
Ευχή όλων μας είναι να αποδώσουν τα αναμενόμενα τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και βιωσιμότητας.
Τέλος θα αναφερθώ σε μια άτυχη στιγμή του παρουσιαστή της προαναφερόμενης εκπομπής του ΣΚΑΙ, στο Πόρτο Χέλι και οφείλω μια διόρθωση. Όταν ζωντανά στον αέρα της εκπομπής ήταν 4 συμπαθέστατα μικρά παιδάκια, τα ρώτησε αν ήξεραν τι ήταν το παλιό Αντλιοστάσιο ? (δηλαδή εκεί που καθόντουσαν). Και επειδή δεν γνώριζαν τα παιδάκια, φρόντισε να τα ενημερώσει ο ίδιος, λέγοντας το εξής αμίμητο (00:38:00) : «Εδώ ερχόταν το πλοίο και έδενε και έβαζε μια σωλήνα με αντλία που υπήρχε, έπαιρνε νερό και τροφοδοτούσε τις Σπέτσες και την Ύδρα» !!!
Η αλήθεια είναι ότι : «Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε το Αντλιοστάσιο Πόρτο Χελίου, για να τροφοδοτεί, δηλαδή να στέλνει νερό στις Σπέτσες και στην Ύδρα, διότι ουδέποτε υπήρξε σχετική εγκατάσταση, υποδομή. Δηλαδή ήταν αδύνατο να γίνει» !!!
«Το Αντλιοστάσιο Πόρτο Χελίου, όπως ευκρινώς αναφέρει η επιγραφή, που είναι στην είσοδό του, κατασκευάστηκε το 1980, από τον αείμνηστο Παντελή Τριγκάκη, ο οποίος το έκανε «Δωρεά» στην Κοινότητα Πόρτο Χελίου, της οποίας τότε ήταν Πρόεδρος. Το 1983, η εταιρεία 5 μετόχων (Μιχάλης Π. Τριγκάκης, Μανώλης Π. Τριγκάκης, Χρήστος Κυριαζής, Λεωνίδας Γούτος και Γιάννης Αλεξανδρής), αγόρασε ένα πλοίο,Τάνκερ, που για 4 χρόνια, μετέφερε πόσιμο Νερό από τους Μύλους Αργολίδας, στη Δεξαμενή του Πόρτο Χελίου, μέσω του Αντλιοστασίου και η χρέωση του Νερού, στους κατοίκους-καταναλωτές, ήταν 3 φορές οικονομικότερη, από τους προηγούμενους μεταφορείς».
Τέλος ανεξάρτητα από τα γούστα και τις επιθυμίες του καθενός μας και τις όποιες επιλογές ή αστοχίες της εκπομπής «Όπου υπάρχει η Ελλάδα», στο Πόρτο Χέλι, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, για το αφιέρωμα στη περιοχή μας, της οποίας παρότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αναδεικνύουν και ενισχύουν την εικόνα της, ως τουριστικού προορισμού, Ελληνικού και Παγκόσμιου βεληνεκούς, εμείς συνεχίζουμε σταθερά, ο καθένας απ΄ τον τομέα του και μέσω της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ερμιονίδας, την προσπάθεια για την προβολή και αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, καθώς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας.
Μιχάλης Π. Τριγκάκης Φυσικός ΕΚΠΑ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας – Πόρτο Χελίου— στην περιοχή Pórto-Khéli, Argolis, Greece.