ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Ο Άγιος Λεωνίδης έζησε τον 3ον αιώνα μ.Χ., και η ιεραποστολική του δράση απλωνόταν σε ολόκληρη την περιοχή της Τροιζηνίας μέχρι την Πεδιάδα (σημερινή Ν. Επίδαυρο ) στα όρια της αρχαίας Επισκοπής «Δαμαλών, Φαναρίου και Πεδιάδος». Πεδιάδα ονομαζόταν τότε η Νέα Επίδαυρος. Όταν συνελήφθη, το Μεγάλο Σάββατο του έτους 250 μ.Χ., ήταν « Έξαρχος δηλαδή επικεφαλής χορωδίας γυναικών», που έψαλλαν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Αν είχαμε περισσότερα στοιχεία σχετικά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Άγιος και η συνοδεία του αποτελούσαν μία πρώιμη μορφή μοναστικής συνοδείας.

Μετά την σύλληψή τους λοιπόν, οδηγήθηκαν στον Ρωμαίο ηγεμόνα της Κορίνθου Ανθύπατο Βενούστο, σε χρόνια διωγμών των Χριστιανών ο οποίος γνωρίζοντας την δράση των Αγίων, προσπάθησε να τους πείσει να αρνηθούν τον Χριστό και να θυσιάσουν στους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου. Οι Άγιοι αρνήθηκαν και με μία φωνή δήλωσαν με παρρησία πως είναι χριστιανοί. Τότε ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να κρεμάσουν τον Λεωνίδη επί ξύλου και να ξεσχίσουν το σώμα του με σιδερένια νύχια μέχρι θανάτου, ελπίζοντας ότι, βλέποντας το φρικτό μαρτύριο, οι νέες που αποτελούσαν την συνοδεία του, θα δειλιάσουν και θα προσκυνήσουν τους θεούς του. Όμως έγινε το αντίθετο. Οι νέες αντί να φοβηθούν επέδειξαν θάρρος, ενδυναμώθηκαν περισσότερο και, με πρώτη την Χαρίεσσα, δήλωσαν ότι θα μείνουν και αυτές πιστές στον Χριστό μέχρι θανάτου.

Βλέποντας ο ηγεμόνας ότι δεν πείστηκαν και ότι έμεναν ακλόνητες στην πίστη τους ,πρόσταξε τους δήμιους να τις δέσουν από μια πέτρα και να τις ρίξουν στην θάλασσα. Έτσι αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο και απομακρύνθηκαν από την ακτή, τις έριξαν στην θάλασσα μαζί με τον νεκρό Λεωνίδη. Η εντολή εκτελέστηκε, και οι Άγιοι μάρτυρες παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό και έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

AΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΗ

Μέγαν πρόμαχον Σέ κεκτημένη ἡ Ἐπιδαυρος ὤ Λεωνίδη, οὐ πτοεῖται τοῦ Βελίαρ τά ἐνέδρα. Ὡς οὔν εἰδώλων καθεῖλες σεβάσματα καί τόν Χριστόν εὐθαρσώς ὁμολόγησας, σύν ταῖς σοφαῖς Γυναιξί Παμμακάριστε ἐκτενῶς ἱκέτευε δωρήσασθαι ὑμιν τό μέγα ἔλεος.

ΑΠΟΔΟΣΗ

Μεγάλο προστάτη ἔχει ἀποκτήσει Ἐσένα ὤ Λεωνίδη ἡ Ἐπιδαυρος καί δέν τήν φοβίζουν οἱ ὕπουλες παγίδες τοῦ πονηροῦ. Ὅπως λοιπόν κατέρριψες ( κατεκρήμνησες) τά προσκυνήματα τῶν εἰδώλων ( ψεύτικων θεῶν) καί μέ θάρρος ὁμολόγησες τήν πίστη Σου στόν Χριστό, μαζί μέ τίς σοφές Γυναῖκες Παμμακάριστε , ἱκέτευε (μεσίτευε) ὁλοθερμά νά μᾶς χαρίζει ὁ Θεός τή μεγάλη του εὐσπλαχνία.

ΠΗΓΕΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΙΜΠΗ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Πηγή δημοσίευσης: https://www.neaepidavros.gr/ieros_naos_agiou_leonidi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Δήμο Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Καταπληκτικές στιγμές ζήσαμε σήμερα με όλους εσάς, γιορτάζοντας την τελευταία Κυριακήτης Αποκριάς

AGGELOS DRITSAS

Ομάδα Γυναικών Άργους: “Για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος”

diktio

Επιχείρηση της Αστυνομίας στην Αργολίδα με 10 συλλήψεις

diktio

Συνάντηση Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού με τους εκπροσώπους ΤΟΕΒ

AGGELOS DRITSAS

Πελοπόννησος: Δρομολογούνται τρείς νέες επενδύσεις ΑΠΕ

diktio

ΑΡΓΕΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2024 ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Το Φεστιβάλ Σοκολάτας για ένα διήμερο στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

 Γιάννης Γεωργόπουλος:Παρευρέθηκα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 1ου Συστήματος Προσκόπων Κρανιδίου και της Χορευτικής Ομάδας .

admin

Χειροπέδες σε 36χρονο στο Ναύπλιο για κατοχή ηρωίνης

diktio

Αποκριάτικο χορευτικό δρώμενο με αυθεντικές Αργειακές καντρίλιες.

AGGELOS DRITSAS

  ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ BINTEO REPORTAZ

AGGELOS DRITSAS