Πλινθόκτιστη κατοικία με μερική κατάρρευση στο Άργος, Τριπόλεως 15. Λήψη φωτογραφίας 15-2-2023.
Σήμερα που την είδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Οι πλινθόκτιστες οικοδομές κτίζονταν στους κάμπους, όπου δεν υπήρχαν πέτρες. Αλλά τα θεμέλια της οικοδομής και 40-50 πόντοι από την επιφάνεια της γης κτίζονταν με πέτρα, γιατί η πλίθρα ήταν ευαίσθητη στην υγρασία και δεν έπρεπε να βρέχεται από τα νερά της βροχής. Γι’ αυτό η οικοδομή πάντοτε σοβατιζότανε μέσα και έξω με ένα παχύ στρώμα λάσπης, για να προστατεύεται από την υγρασία.
Οι πλίθρες στο κτίσιμο σταυρώνονταν και δημιουργούσαν έναν τοίχο παχύ, μισού μέτρου περίπου. Έτσι, η κατοικία ήταν δροσερή το καλοκαίρι και ζεστή το χειμώνα. Επίσης, η πλίθρα ήταν ένα οικοδομικό υλικό, που άντεχε στους σεισμούς.
Στην Αργολίδα υπάρχουν ακόμη αρκετά πλινθόκτιστα οικοδομήματα, όχι μόνο στο Άργος, στο Ναύπλιο και στα καμπίτικα χωριά, αλλά και σε ημιορεινά, παρά το γεγονός ότι η πέτρα δεν ήταν δυσεύρετη. Έτσι, παρατηρούμε ότι κτίζονταν μονώροφα ή διώροφα σπίτια μόνο με πλίθρα ή διώροφα με πέτρινο ισόγειο και πλίνθινο τον πρώτο όροφο. Οι ιδιώτες προτιμούσαν την πλίθρα ίσως για οικονομικούς λόγους. Η οικοδομή ξεπεταγόταν πολύ γρήγορα. Η πλίθρα δεν ήθελε πελέκημα και σκάλισμα, όπως η πέτρα, ήταν πιο φτηνή και τα εργατικά πολύ λιγότερα. Εξάλλου, ο καθένας θα μπορούσε να «κόψει» πλίθρες στο χωράφι του μ’ ένα καλούπι και να μην τις αγοράσει…Tasos Tsagos