www.AggelosDritsas.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένη δόση του επιδόματος παιδιού για 800.000 δικαιούχους

Αντίστροφα μετράνε οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού καθώς καταφτάνει η ημερομηνία καταβολής της δόσης των Χριστουγέννων. Όπως προβλέπεται από το πακέτο των στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, οι δικαιούχοι θα λάβουν επιλέον μιάμιση δόση του επιδόματος.
Το συνολικό κόστος αυτού του έκτακτου βοηθήματος ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα ζευγάρι με δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα το οποίο λάμβανε κανονικά 140 ευρώ, θα λάβει, για το μήνα Δεκέμβριο, συνολικά, 350 ευρώ (αύξηση 150%).

Η έκτακτη δόση θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος για το πέμπτο δίμηνο του έτους 2023. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Α21 η οποία θα κλείσει για να πραγματοποιηθούν οι καταβολές θα είναι και πάλι διαθέσιμη στις 22 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Αντίστοιχη έκτακτη δόση θα καταβληθεί και στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2023, μετά από την έγκριση της αίτησής τους.

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι τα Χριστούγεννα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι με την προϋπόθεση βέβαια ότι δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Παραδείγματα

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000€ / 1,75= 14.857€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 28€ επίδομα το μήνα θα λάβει 70 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000€ / 2= 14.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 56€ επίδομα το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 140 ευρώ

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800€ / 2= 9.400€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 84€ επίδομα το μήνα θα λάβει 210 τον Δεκέμβριο.

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000€ / 2,25 = 5.777€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 280€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 700 ευρώ.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 140€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 360 ευρώ.

Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 14.500€ / 2,5 = 5.800€. Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 420€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 1.050 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 280€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 700 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1 + 1/2 = 1,5. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000€ / 1,5= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 70€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 175 ευρώ.

Η χορήγηση της έκτακτης δόσης θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. Αν, μετά την καταβολή της έκτακτης δόσης, μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2023 εφόσον προκύψει:

α) αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα έκτακτη δόση επιστρέφεται αναλόγως, και

β) ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η καταβληθείσα έκτακτη δόση αυξάνεται αναλόγως και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικώς οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω παγετού στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΗΣ ΠΑΤΡΩΝ – ΦΕΙΔΩΝ ΑΡΓΟΥΣ 0-6

AGGELOS DRITSAS

Οι υποψήφιοι στην Αργολίδα της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων: Έργο ανάπλασης στη Κοινότητα Δρεπάνου προϋπολογισμού 3.400.000€

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Θλίψη στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου για τον θάνατο του Κώστα Μαυρόπουλου

AGGELOS DRITSAS

“Νέα Πελοπόννησος”: Διήμερη περιοδεία Πέτρου Τατούλη σε Τρίπολη, Κορινθία και Λακωνία

AGGELOS DRITSAS

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημήτρης Χούπης

AGGELOS DRITSAS

Βιβλιοθήκη Ερμιόνης Απόστολος Γκάτσος

AGGELOS DRITSAS

Παναιγιάλειος-Παναργειακός 0-1 με το γκολ του De Souza 

AGGELOS DRITSAS

ΛΕΥΚΑΚΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ : ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ π. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

“ΟΝΕΙΡΕΎΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΧΩΡΊΣ ΒΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΊΖΕΙ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ”

AGGELOS DRITSAS