ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέος ΚΟΚ: Οι 7 ριζικές αλλαγές που φέρνει – Όρια ταχύτητας, πρόστιμα , παραβάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών» όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ως προς τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων, σημειώνεται ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική ποινών πρέπει να επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα / επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων. Οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:

– αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

– λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση και διοικητικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).

Επιπλέον, προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.Στο ίδιο πνεύμα, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής των προστίμων έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία αποπληρωμής τους χωρίς σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στην επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις επαγγελματιών οδηγών άλλων χωρών, με επιτόπου ολοκλήρωση της διαδικασίας στο σημείο ελέγχου και καταγραφής της παράβασης.

Παράλληλα, προσδοκάται ότι η μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας των οχημάτων εντός κατοικημένων περιοχών από τα 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα (εκτός αν ορίζεται αλλιώς με ειδική σήμανση) θα επιφέρει σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στις αστικές περιοχές, εκεί όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία ευπαθών χρηστών της οδού (πεζοί, ποδήλατα, ΕΠΗΟ, μοτοσικλέτες) και καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα.

Διευκρινίζεται ότι σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο (2) τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των πενήντα (50) χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέα συνάντηση για το νερό

AGGELOS DRITSAS

Ταξί: Χειρόφρενο για 48 ώρες – Απεργία προκήρυξε το ΣΑΤΑ

AGGELOS DRITSAS

Ο Γ. Ανδριανός στις φετινές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Νέα Πελοπόννησος: Eξασφαλιζουμε υδάτινους πόρους – Θωρακίζουμε την Πελοπόννησο απέναντι στις πλημύρες

AGGELOS DRITSAS

Δημήτριος Ορφανός : Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Σπήλιου Βασιλείου.

AGGELOS DRITSAS

Ένας Δεσμός Αγάπης στο Άργος – 182η εθελοντική αιμοδοσία

AGGELOS DRITSAS

Κοριτσάκι το πρωτο μωρο του 2024

AGGELOS DRITSAS

Αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΑΠΟ ΡΟΔΟ… ΒΓΑΙΝΕΙ ΡΟΔΟ”

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Έφυγε πριν λίγες ώρες από την ζωή, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

AGGELOS DRITSAS

Μαθητές του 1ου Λυκείου Άργους Εθελοντές Αιμοδότες μια γενιά που νοιάζεται, συμμετέχει και προσφέρει!!!

AGGELOS DRITSAS

Ο Χαρδαλιάς “ξήλωσε” 148 υπαλλήλους από τη διεύθυνση υγειονομικού ελέγχου

AGGELOS DRITSAS