ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 16.1.2025, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών –Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Το δικηγορικό σώμα, όπως έχει επισημάνει η Συντονιστική Επιτροπή και με την από 3.1.2025 απόφασή της, καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες–θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας. 

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του και αφετέρου διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

 Ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας. 

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών. 

Η Συντονιστική Επιτροπή υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις προς απάλειψη/βελτίωση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου. Το Υπουργείο απεδέχθη μέρος των προτάσεων αυτών, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιωδώς τον πυρήνα των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ. 

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της και τη διαμαρτυρία της αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων- μελών τους την Πέμπτη 23.1.2025 και την Παρασκευή 24.1.2025, επ’ αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ισχύον πλαίσιο αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού περίπου 90 επιβατών του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα μετά από κατολίσθηση

AGGELOS DRITSAS

Πολιτιστικός Σύλλογος Ασίνης

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Τι αναφέρουν Νίκας και Μαντζούνης για την πρωτοφανή νεροποντή σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα

AGGELOS DRITSAS

Νέο εφημεριακό καθεστώς για τα δυο Νοσοκομεία της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Πτώση F-16: Ποιος είναι ο 29χρονος πιλότος – Δείτε φωτογραφίες

AGGELOS DRITSAS

Διεξήχθη η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024

AGGELOS DRITSAS

Ο Βασίλης Σιδέρης ως πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου όσο και για τις αλλαγές που θα γίνουν στη Γ’ Εθνική

AGGELOS DRITSAS

Απόψε η αυγουστιάτικη πανσέληνος – Εκδηλώσεις σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

AGGELOS DRITSAS

ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΣ: Η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

AGGELOS DRITSAS

Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου: Αποχή των δικηγόρων ως και 12 Φεβρουαρίου

AGGELOS DRITSAS