ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ανθρώπινη αλυσίδα και ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις του σχεδιασμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Αργοσαρωνικό

Με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου στον Πόρο μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και ουσιαστικό περιεχόμενο για το μέλλον του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του Αργοσαρωνικού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πόρου, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων και η Καθετή, ενώ στηρίχθηκε ενεργά από δεκάδες τοπικούς φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην  δράση που ξεκίνησε με ενημερωτική συνάντηση στο Κτίριο Συγγρού, συνεχίστηκε με πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του νησιού και κορυφώθηκε με τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας κατά μήκος της παραλιακής. Στόχος ήταν να αναδειχθεί η ανάγκη επανεξέτασης του σχεδιασμού για τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Αργοσαρωνικό.

Η ΠΟΑΥ Πόρου προβλέπει αύξηση της έκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών κατά 28 φορές — από 95 σε 2.700 στρέμματα — και της παραγωγής από 1.100 σε 8.800 τόνους ετησίως. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και δέσμευση περίπου του 25% της ακτογραμμής του νησιού. Αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν για την Τροιζηνία και τα Μέθανα.

Με την παρουσία τους, οι πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία και την ανάγκη να προστατευτεί η θαλάσσια και τουριστική ταυτότητα του τόπου, χωρίς να παρακωλύεται η ανάπτυξη, αλλά ζητώντας να γίνει με όρους βιωσιμότητας, ισορροπίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το κλίμα της κινητοποίησης ήταν απολύτως ειρηνικό, ενωτικό και συναινετικό, και το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν πως η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που ζουν από αυτό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch, η οποία ανέφερε:

«Η ανθρώπινη αλυσίδα στον Πόρο δεν είναι απλώς μια συμβολική πράξη – είναι ένα κάλεσμα προς την ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακούσουν την κοινωνία και την επιστήμη. Οι θάλασσες της Μεσογείου δεν αντέχουν άλλο. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο που να σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το ζουν».

Από την πλευρά της, η Φαίη Ορφανίδου, Γενική Διευθύντρια της Καθετής, υπογράμμισε ότι:

«Το υπάρχον μοντέλο εκτεταμένων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας προκαλεί περιβαλλοντική υποβάθμιση, επιβαρύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, εξαρτάται από μη βιώσιμες πρακτικές και δεν εγγυάται κοινωνικά ή οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και η θετική, δημοκρατική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης αναδεικνύουν τη διάθεση των τοπικών κοινωνιών να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του μέλλοντος τους. Δεν πρόκειται για μια αντίδραση χωρίς πρόταση, αλλά για ένα τεκμηριωμένο αίτημα διαλόγου, διαφάνειας και βιώσιμης προοπτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

176η τακτική εθελοντική αιμοδοσία των “Δεσμών Αίματος” στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Χαρούμενες γιορτές αλλά όχι για όλους

AGGELOS DRITSAS

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και δρώμενα στο Κιβέρι Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ : Με μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων,

AGGELOS DRITSAS

ΣΠΕΤΣΕΣ !!! Μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή από τον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις Αυγούστου στα ΑΤΜ.

AGGELOS DRITSAS

ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΑΝΟΙΞΕ.ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ !

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας : Διακοπή ρεύματος σε Ασίνη και Τολό στις 2/6

AGGELOS DRITSAS

Οι αγρότες αποφάσισαν: Κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη επιτυχία στην 12η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)

AGGELOS DRITSAS

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

AGGELOS DRITSAS