ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Σε αλλαγές που έχουν σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά λειτουργούν επιβαρυντικά στην «τσέπη» των πολιτών, προχωρά το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ειδικά σε ό,τι αφορά στα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), στο επίκεντρο της φαρμακευτικής πολιτικής μπαίνουν τα φθηνά και μοναδικά φάρμακα.

Οι αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα 

Έτσι, πριν από το Πάσχα αναμένονται νέες, αυξημένες, τιμές για περίπου 200 φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα φθηνά, κάτω των πέντε ευρώ, αλλά μοναδικά και απαραίτητα για αρκετές παθήσεις ή καταστάσεις υγείας. Το Υπουργείο Υγείας κρίνει πως είναι σημαντικό για λόγους δημόσιας υγείας να μη φύγουν από την αγορά λόγω κόστους. Οι τιμές τους, όμως, είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με εκείνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δεδομένο το υψηλό clawback (αυτόματες υποχρεωτικές επιστροφές) που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, δεν υπάρχει εμπορικό όφελος από την κυκλοφορία αυτών των φαρμάκων. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται ελλείψεις και παραγγέλνονται εκτάκτως μέσω ΙΦΕΤ, σε έως και τριπλάσιες τιμές.

Με σκοπό να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, ο Υπουργός Υγείας με ρύθμισή του έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να αιτηθούν αύξηση τιμής προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για λόγους που οι ίδιες επικαλούνται. Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 αιτήματα, πολλά εξ αυτών, βέβαια, αφορούν σε ίδια σκευάσματα αλλά διαφορετικούς κωδικούς. Επομένως, ο αριθμός των φαρμάκων διαμορφώνεται περί τα 200. Η επιβάρυνση του δημοσίου από τις αυξήσεις τιμών εκτιμάται στα περίπου 20-30 εκατ. ευρώ. Όμως, τελικά θα προκύψει εξοικονόμηση, αφού το κράτος θα κερδίσει μη παραγγέλνοντας φθηνά μοναδικά φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ, σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με δεδομένη την αύξηση της λιανικής τιμής, θα αυξηθεί και η συμμετοχή. Πηγές του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι οι διαφορές στη συμμετοχή θα είναι μικρές (για παράδειγμα 0,5 ευρώ) και διαχειρίσιμες από τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή με τις αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα, το Υπουργείο Υγείας επιτρέπει στις εταιρείες να βγάλουν από τη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα σκευάσματα και να τα εντάξουν στην αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνταγογραφούνται αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, θα το πληρώνει εξολοκλήρου ο πολίτης από την τσέπη του. Μέχρι στιγμής η δυνατότητα αυτή αφορά σε συγκεκριμένα σκευάσματα με τιμή έως 10 ευρώ, αλλά εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας να δοθεί και για σκευάσματα έως 15 ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Για την ένταξη στην αρνητική λίστα έχουν γίνει περί τα 200 αιτήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η επιβάρυνση των πολιτών είναι μεγάλη, αφού θα πληρώνουν ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ενώ πλήρωναν τη συμμετοχή που τους αναλογεί. Το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι πως πρόκειται για φάρμακα με τιμή 4, 5 ή 7 ευρώ τα οποία οι πολίτες αγόραζαν απευθείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία και δεν πήγαιναν σε γιατρό να τους τα συνταγογραφήσει, πληρώνοντας 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση. Τα περίπου 30 εκατ. Ευρώ που θα εξοικονομηθούν σχεδιάζεται να δοθούν σε καινοτόμες θεραπείες, όπως είναι οι γονιδιακές.

50 – 200 γιατροί ελέγχονται για υπερ-συνταγογράφηση

Στο πλαίσιο ελέγχου της δαπάνης, έχει ξεκινήσει στενό… μαρκάρισμα των γιατρών πανελλαδικά από τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να «πιαστούν» όσοι υπερ-συνταγογραφούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από 50 έως 200 γιατροί σε όλη τη χώρα ελέγχονται καθώς εντοπίζονται πολλαπλές συνταγές ίδιων φαρμάκων.

Η υπερ-συνταγογράφηση αφορά σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, κυρίως τις πιο ακριβές. Ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο των γιατρών και ζητά εξηγήσεις. Εάν αποδειχθεί κατάχρηση στη συνταγογράφηση προβλέπονται ποινές που κυμαίνονται από χρηματικά πρόστιμα έως και αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης.

Οι παραπάνω αλλαγές, ταυτόχρονα με άλλες που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχουν ως σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει… ξεφύγει. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και για το νοσοκομειακό φάρμακο. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως κεντρική αρχή προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 έφερε μεικτή εικόνα στο νοσοκομειακό φάρμακο. Ο Ιανουάριος έκλεισε με μεγάλη υπέρβαση προϋπολογισμού, ο Φεβρουάριος κινήθηκε περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό ενώ ο Μάρτιος παρουσίασε βελτίωση. Η λειτουργία της ΕΚΑΠΥ δείχνει να συγκρατεί τις υπερβολικές παραγγελίες φαρμάκων από τα νοσοκομεία.

Με πληροφορίες: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η υποδοχή του νέου έτους στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Διακοπή υδροδότησης σε τμήμα του οικισμού της Νέας Τίρυνθας

AGGELOS DRITSAS

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρός Αναστάσιος

AGGELOS DRITSAS

Πανναυπλιακός πρωταθλητής στην Α1 κατηγορία Αργολίδας ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Με δικό της περίπτερο συμμετέχει στην ΔΕΘ η Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Ατρόμητος Κρανιδίου

AGGELOS DRITSAS

Οι υποψήφιοι στην Αργολίδα της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”

AGGELOS DRITSAS

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Δήμο Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Απο την προγραμματισμένη επίσκεψη ..

AGGELOS DRITSAS

ΠΙΤΣΑΣ : Σας παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και να σέβεστε τον χώρο

AGGELOS DRITSAS

Ερμιονίδα: Ρόδι ρυθμός και χαμόγελα!

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας: Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε χωριά του Άργους

AGGELOS DRITSAS