ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Δεν θα χρειάζεται επίσκεψη στην εφορία για τροποποιητικές δηλώσεις μεταβίβασης

Δεν θα απαιτείται επίσκεψη στην εφορία για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι σε ανοδική τροχιά και γενικά η εν λόγω αγορά να είναι hot για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προβλέπεται ότι στο εξής και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις χρονοβόρες, τις περισσότερες φορές, επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ., αφορά τις τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας υπό την προϋπόθεση ότι η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Συγκεκριμένα μέσω του myProperty υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες αφορούν:

  • Τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους
  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

Με την πλατφόρμα myProperty να δέχεται και τις δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2023 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, αριθμός αυξημένος κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022, όταν οι περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα στην εφορία. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Επίσης σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9 εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το Επιμελητήριο Αργολίδας έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του

AGGELOS DRITSAS

Πανπελοποννησιακό Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Τρίπολη

AGGELOS DRITSAS

Μυστήριο με τα παιδιά των «παλαιοχριστιανών» – Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Σκάφος με επιβάτες από το Μπούρτζι δεν μπορούσε να τους αποβιβάσει στο λιμάνι λόγω κακοκαιρίας

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα όμως κάποιοι ξεπέρασαν τις δικές μου «κόκκινες γραμμές».

AGGELOS DRITSAS

Φιλαρμονική στη Φρέγκαινα ;

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ «ΑΥΤΕΝΕΡΓΩ» 3-1-Δεύτερη θέση στην Ελλάδα τα κορίτσια από την Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρία με έδρα τη Δαλαμανάρα Άργους ζητάει βοηθό λογιστή

AGGELOS DRITSAS

Σε ποια σημεία θα γίνονται rapid tests στην Αργολίδα από 28/8 έως και 1/9

AGGELOS DRITSAS

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί ισότιμο ρόλο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

AGGELOS DRITSAS

Σας έχω πει ποτέ πόσο ευτυχισμένος γίνομαι όταν έρχονται παιδιά στο σπίτι μου?

AGGELOS DRITSAS

Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι 2024 :Μαρία Πήλουρη- Γιάννης Γεωργόπουλος ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS