– www.Dritsas.gr
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε, με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ

AGGELOS DRITSAS

Δήλωση Γιώργου Γαβρήλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

AGGELOS DRITSAS

Με την συμμετοχή και του Φο.Δ.Σ.Α άνοιξε τις πύλεςτης και φέτος η 53η Παμπελοποννησιακή ΈκθεσηΤεγέας

AGGELOS DRITSAS

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βασικών Πρώτων Βοηθειών στην Κοινότητα Κουρτακίου

AGGELOS DRITSAS

Πατέρας και γιος βρέθηκαν δίπλα – δίπλα νεκροί στο σπίτι τους

AGGELOS DRITSAS

ΤΟΝ ΕΠΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΝΟΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30.03.2025 ΣΤΙΣ 15.00 ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

AGGELOS DRITSAS

Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι 2024 :Μαρία Πήλουρη- Γιάννης Γεωργόπουλος ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επιμελητήριο Αργολίδας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Υδραίων και Φιλυδραίων ζωγράφων 2025.

AGGELOS DRITSAS

Τι άλλαξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Πώς εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες – Πως διοικούνται τα τοπικά συμβούλια

AGGELOS DRITSAS

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΕΙΩΝ Ο ΔΑΝΑΟΣ

AGGELOS DRITSAS