ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μπάνιο από… χρυσό στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής: “Ζεματάει” η τιμή της ξαπλώστρας – Τρεις φορές πάνω οι τιμές τα Σαββατοκύριακα…

AGGELOS DRITSAS

Εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ναυπλίου BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

AGGELOS DRITSAS

Ημερίδα της Ελληνική Εταιρείας Εθνοφαρμακολογιας.

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Μαλτέζου με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αγίων Αναργύρων για τη συνεργασία με Ιταλία και Αίγυπτο

AGGELOS DRITSAS

Σε συνέχεια των προσπαθειών μας ως Α.Ο.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Ανδριανός στη Βουλή: Ανεβάζουμε ταχύτητες σε κάθε πεδίο της δημόσιας πολιτικής

AGGELOS DRITSAS

Την Πέμπτη όλοι έξω από τα Δικαστήρια Ναυπλίου για να στηρίξουμε την οικογένεια της Νάντιας ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΧΕΙΟ

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Σεισμός στην Αργολίδα: Στην καταβιθιζόμενη αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα το επίκεντρο

AGGELOS DRITSAS

Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίσθηκε στο χωριό Αραχναίο στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Γνωστός ηθοποιός καταδικάστηκε για διακίνηση μεταναστών – Οδηγήθηκε στη φυλακή

AGGELOS DRITSAS