ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τον πολυαγαπημένο & σεβαστό μας Σύζυγο , Πατέρα & Υιό Χρήστο Ιωα . Βασιλείου (ΤΣΙΤΣΟΣ ) ετών 59 αποχαιρετούμε

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα η μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας στο Φάρο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Συντήρηση μηχανισμών Χλωριωσης Αχλαδοκαμπος

AGGELOS DRITSAS

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2024. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Δύο νέα επιμορφωτικά σεμινάρια από το Επιμελητήριο Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Ερμιόνη: Διήμερο αφιέρωμα στην ζωγράφο Κατερίνα Παπαμιχαήλ- Ρήγα

AGGELOS DRITSAS

Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Φεστιβάλ Ακροναυπλίας του Δήμου Ναυπλιέων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Μπλεγμένος με ναρκωτικά ο 34χρονος που χτύπησε με σίδερο την σύζυγό του και την περιέλουσε με χλωρίνη

AGGELOS DRITSAS

Το Ναύπλιο γιορτάζει – Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Άγιο Αναστάσιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Η “μάχη” για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων – Ποιοι Δήμαρχοι της Αργολίδας διεκδικούν την ΠΕΔ Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ξανά αρχηγός ο Ανδρουλάκης με 59,92%

AGGELOS DRITSAS