ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνουν την Τσέτα στο Πόρτο Χέλι και τιμούν τη θάλασσα και τους ψαράδες

Η καθιερωμένη γιορτή του Πόρτο Χελίου που «ακουμπά γερά» στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου που αγαπά την θάλασσα και τιμά τους ψαράδες!

Σας περιμένουμε για να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να γίνουμε μια παρέα, να ακούσουμε την ιστορία, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!

Διατηρούμε με σεβασμό τον πολιτισμό και κρατάμε την Ερμιονίδα ψηλά, εκεί ακριβώς που της αξίζει!

Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, έλα να γυρίσουμε τον χρόνο και να σε μεταφέρουμε μισό αιώνα πίσω, τότε που στήνονταν γιορτή, την μέρα που γύριζαν οι ψαράδες μας από το ψάρεμα με την Τσέτα, ύστερα από πολύμηνη απουσία. Η Τσέτα ήταν ένας πλωτός συνεταιρισμός που τον αποτελούσαν πολλές βάρκες (12-17)

και ένα μηχανοκίνητο καΐκι ,η ψαροπούλα (συνήθως τύπου τρεχαντήρι) . Η ψαροπούλα ήταν το μεγάλο σκάφος, που τραβούσε τις υπόλοιπες βάρκες στο ταξίδι , με ένα ιδιαίτερο τρόπο και σχηματισμό ,το λεγόμενο “Ψαροκόκαλο”. Κάθε Τσέτα αποτελούνταν περίπου από 25-35ατομα. Όλες οι βάρκες ήταν χωρίς μηχανή ,μόνο με κουπιά . Μέσα σε κάθε βάρκα υπήρχαν δυο άτομα τα οποία ήταν τα ίδια και κατά το ψάρεμα της Τσέτας .

Το ‘’αφεντικό’’ και ο ‘’σύντροφος’’. Το αφεντικό είχε στην εποπτεία του την σωστή και καλή πλοήγηση της βάρκας κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής -προς και από- τα μέρη της Ελλάδας που κατευθυνόταν η Τσέτα . Αυτός που τραβούσε κουπί, δηλαδή το ‘’αφεντικό’’ ήταν συνήθως από το Πορτοχέλι και ο ‘’σύντροφος’’, ήταν από το Κρανίδι. Και τα δύο άτομα είχαν μια
πολύ δύσκολη εργασία να πραγματοποιήσουν και έπρεπε να είναι συντονισμένοι με τις υπόλοιπες βάρκες κατά την διάρκεια του ψαρέματος.

Έφευγαν μετά του Αϊ-Γιάννη στις 10 Ιανουαρίου και επέστρεφαν των Αγίων Αποστόλων στις 30 Ιουνίου. Αυτό γίνονταν μεταπολεμικά μέχρι το 1958. Μετά το καλοκαίρι πήγαιναν από τις 30 Αυγούστου και ερχόντουσαν παραμονές Χριστουγέννων ή του Αγ. Ανδρέα. Απαραίτητος ήταν ο αγιασμός των καϊκιών και των πληρωμάτων όταν φεύγαμε για ταξίδι .Τα μέρη που πηγαίναμε συνήθως ήταν οι Κυκλάδες . Αλλά και σε όλη την Ελλάδα από το Άγιον-Όρος μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΠΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Γενική συνέλευση και εκλογές

AGGELOS DRITSAS

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά – Βουτιά θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες όλη την εβδομάδα

AGGELOS DRITSAS

Διάσταση απόψεων για το τρένο στην Πελοπόννησο-Σε θολό τοπίο οι συζητήσεις

AGGELOS DRITSAS

Μάκαρης: Απόψε, το Ναύπλιο μπορεί να ονειρευτεί ξανά!

AGGELOS DRITSAS

Τα μουσεία του Ναυπλίου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Πόρτο Χέλι : Έφυγε ο Αλέξης Ζαραφωνιτης σε ηλικία μόλις 17

AGGELOS DRITSAS

Εφυγε απο την ζωή ο Παναγιώτης Πεβερέτος

AGGELOS DRITSAS

Ο Γιώργος Δέδες (Ναύπλιο, 25 Φεβρουαρίου 1943) είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός.

AGGELOS DRITSAS

Επιστολή του Κωνσταντίνου Μάκαρη για το “Μουσείο 1821”

AGGELOS DRITSAS

”Δύναμη Προοπτικής”: Επίσκεψη σήμερα στην Αρχαία Επίδαυρο θα πραγματοποιήσει ο Τάσος Χρόνης

AGGELOS DRITSAS

Δ. Πτωχός – Π. Τατούλης στο δεύτερο γύρο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS