– www.Dritsas.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από αύριο Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε μαγαζιά και βιομηχανίες

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Μετά την υλοποίηση του μέτρου σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τίθεται, από την 1η Ιουλίου 2024, σε πλήρη εφαρμογή στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με βάση τον προγραμματισμό, από το Φθινόπωρο του 2024, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναμένεται να επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Εξαιρέθηκαν από την ψηφιακή κάρτα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

Κατόπιν συναντήσεων και συνεχών πιέσεων από αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες, χθες ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της εξαίρεσης των επιχειρήσεων από την ψηφιακή κάρτα, έως ότου ενταχθεί στην υποχρεωτικότητα και ο κλάδος της εστίασης.

Υποχρέωση, ωστόσο, όλων των αρτοποιών, αλλά και των ζαχαροπλαστών, είναι να κάνουν αίτηση προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ της επιχείρησης προκειμένου να ενημερωθεί το ΕΡΓΑΝΗ και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το μέτρο.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Οι ποινές για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη την κάρτα εργασίας, αλλά και για αυτές που θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, περιλαμβάνουν τα εξής:

  •  Μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργαζομένου: 10.500 ευρώ.
  •  Μη τήρηση για τουλάχιστον δέκα έτη των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εργατική διαφορά: 4.000 ευρώ.
  •  Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που αποκλίνουν από την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.
  •  Μη υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή λήξη της απασχόλησης: 3.000 ευρώ.
  •  Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο χωρίς ενεργοποίηση της ευέλικτης προσέλευσης και της ψηφιακής κάρτας εργασίας: 2.000 ευρώ.
  •  Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.
  •  Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» μερικώς απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν την μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο: 2.000 ευρώ.
  • Μη υποβολή δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου: 600 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συγκέντρωση τροφίμων από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ΚΡΑΝΙΔΙ : Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

AGGELOS DRITSAS

ΟΙ ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

AGGELOS DRITSAS

Νέα Πελοπόννησος: Eξασφαλιζουμε υδάτινους πόρους – Θωρακίζουμε την Πελοπόννησο απέναντι στις πλημύρες

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη επένδυση των Ισραηλινών της Fattal στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα κάτω από γέφυρα στην Κόρινθο

AGGELOS DRITSAS

Νέος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τολού 

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: 20χρονος, 36χρονος και ανήλικος συνελήφθησαν με ποσότητες κάνναβης

AGGELOS DRITSAS

Σκοπευτικος Αθλητικος Συλλογος Δ.Κουτσοποδιου

AGGELOS DRITSAS

Ημέρα αγάπης η Παρασκευή, αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους μας

AGGELOS DRITSAS

Στο Ναύπλιο βρέθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

AGGELOS DRITSAS