ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση σοκ στις κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο το 2023!

Η Γραμμή SOS 1056 έχει “πάρει φωτιά” με τις περισσότερες αναφορές να αφορούν παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων (συνολικά 571 περιπτώσεις για 264 αγόρια, 220 κορίτσια και 87 αγνώστου φύλου).

“Τσουνάμι” καταγγελιών πανελλαδικά για κακοποιήσεις παιδιών

Του Νίκου Νικολετάκη

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», το διάστημα από 1/1/2023 έως και 30/6/2023 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, καταγράφηκαν συνολικά 654 αναφορές που αφορούν κακοποίηση 1.155 παιδιών. Παρατηρείται αύξηση κατά 17,41% σε σχέση με τις 557 αναφορές το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν 438. Αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που στελεχώνουν την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 η υποστήριξη παιδιών μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 έλαβε 624 ανώνυμες και 30 επώνυμες καταγγελίες: οι 526 (45,54%) αφορούσαν αγόρια, οι 465 (40,26%) κορίτσια και οι 164 (14,20%) παιδιά για τα οποία δεν έγινε γνωστό το βιολογικό φύλο ή η ηλικία τους.

Μορφές κακοποίησης

Τα 446 περιστατικά αφορούσαν σωματική κακοποίηση (204 αγόρια, 186 κορίτσια και 56 αδιευκρίνιστου φύλου).
Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, από τα 50 θύματα η συντριπτική πλειονότητα (30 περιστατικά) ήταν κορίτσια, 8 καταγγελίες ανέφεραν ως θύματα αγόρια και 12 αγνώστου φύλου.


Οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων (συνολικά 571 περιπτώσεις για 264 αγόρια, 220 κορίτσια και 87 παιδιά αγνώστου φύλου).
Η οικονομική εκμετάλλευση των ανηλίκων είναι δυστυχώς πολύ συχνή. Όλοι μας βλέπουμε μικρά παιδιά να ζητιανεύουν στα φανάρια και αλλού ή γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά να επαιτούν, σκηνικό που αυξάνεται τις ημέρες των εορτών. Τα νούμερα εδώ είναι μικρότερα επειδή προφανώς είναι λιγότερες οι καταγγελίες που επιβεβαιώνονται – καταγγελίες για 24 παιδιά, 13 αγόρια, 6 κορίτσια και 5 αγνώστου φύλου. Οι επιτόπιες παρεμβάσεις για εξώθηση σε επαιτεία αφορούσαν 20 παιδιά.
Οι καταγγελίες για εξώθηση σε πορνεία αφορούσαν τρία κορίτσια, ενώ μία επιτόπια παρέμβαση έγινε για εμπόριο παιδιών.
Οι αντίστοιχες παρεμβάσεις όσον αφορά την ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση αφορούν 64 παιδιά – 37 αγόρια, 23 κορίτσια και 4 αγνώστου φύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μονοήμερη εκδρομή στη Σαλαμίνα Αττικής για τα μέλη του ΚΑΠΗ

AGGELOS DRITSAS

Μπήκαν «πωλητήρια» σε ξενοδοχεία σε Τολό και Ναύπλιο τον Σεπτέμβριο

AGGELOS DRITSAS

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Δημήτριος Ορφανός : Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Σπήλιου Βασιλείου.

AGGELOS DRITSAS

Hellenic Seaplanes: Τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Νέα Κίο στην τελική φάση αδειοδότησης τους

AGGELOS DRITSAS

Δημήτριος Ορφανός : Υποδεχθήκαμε σήμερα στο Δημαρχείο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

AGGELOS DRITSAS

Συμμετοχή του Δημάρχου Ναυπλιέων στη διήμερη εκδήλωση«ΕΣΠΑ: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας» ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Αναρωτιέμαι δεν γνωρίζουν ότι η δημοτικη αρχή άλλαξε ;;;

AGGELOS DRITSAS

Επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Με εγκεφαλίτιδα και όχι μηνιγγίτιδα, ο 9χρονος που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Παίδων

AGGELOS DRITSAS

Στην Ελλάδα η παγκόσμια ελίτ των γιοτ 11ο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS