Στενό μαρκάρισμα από την Εφορία σε εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο, με το υπ. Οικονομίας να προχωρά σε δραστικές λύσεις και αυτόματες κατασχέσεις.
Θα παρακολουθούνται και οι συγγενείς σας.
Στόχος τους να κάμψουν τα «κόκκινα δάνεια» προς την Εφορία.
Οι ελεγκτές της εφοράς θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από τους φορολογούμενους που αδιαφόρησαν για την πρόσφατη ευκαιρία που τους δόθηκε για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Από το σύνολο των οφειλών, μόλις το 4,8%, δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ, έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις. Κατάσχεση σε 2 εκατ. πολίτες άμεσα – Ποιοι κινδυνεύουν
Οι πληροφορίες λένε πως υποχρεώσεις που δεν έχουν εκπληρώσει προς την εφορία έχουν σχεδόν 4,18 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τους οφειλέτες αυτούς, 2 εκατ. απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ.α).
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι «οριζόντιοι και ενιαίοι και δεν σηκώνουν την παραμικρή παρερμηνεία και απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται αντίστοιχα».
Αυτόματη κατάσχεση: Έτσι θα σας παίρνουν τα λεφτά
Για κάθε ΑΦΜ, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).
Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).
πηγή: fimes.gr