ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν και οι ετεροδημότες που είτε έχασαν την προθεσμία εγγραφής που έληξε στις 29 Απριλίου, είτε δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρείται μια σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αφορά συγκεκριμένα στα σχολεία όπου ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.

Οι ετεροδημότες, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, οπότε και ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι. Έτσι, αυτόματα, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του gov.gr για το πού ψηφίζουν.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για τους ετεροδημότες, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, με κωδικούς Taxisnet.

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024

Για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα Πατέρα
  • Όνομα Μητέρας
  • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναύπλιο: Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

AGGELOS DRITSAS

Τροχαίο ατύχημα με τρεις τραυματίες σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον κεντρικό δρόμο του Σκαφιδακίου

AGGELOS DRITSAS

T. ΛΑΜΠΡΟΥ: ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

AGGELOS DRITSAS

«Tripolis Street Food Festival»: Ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 30 Αυγούστου

AGGELOS DRITSAS

Η Αργολίδα υποδέχεται το 2 ο Διεθνές Βαλένθια Τουρνουά Μπάσκετ(vid)

AGGELOS DRITSAS

Street music στο Ναύπλιο.

AGGELOS DRITSAS

ΤΟ ΑΝΑΠΛΙ ΕΜΠΡΟΣ ! & ΠΙΣΩ .. Έχουμε επίσημα τα βάθη Το έργο απέτυχε Εκατομμύρια χάθηκαν Οι ευθύνες είναι τεράστιες …

AGGELOS DRITSAS

Το Επιμελητήριο Αργολίδας διοργανώνει δύο νέα επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το IST College

AGGELOS DRITSAS

A.O. Αργοναύτης Νέας Κίου FC 

AGGELOS DRITSAS

Με δήθεν τροχαίο εξαπάτησαν ηλικιωμένη, της άρπαξαν 225.000 ευρώ!

AGGELOS DRITSAS

Ιερά Μητροπόλη Ύδρας Σπετσών & Αιγίνης 

AGGELOS DRITSAS