ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν και οι ετεροδημότες που είτε έχασαν την προθεσμία εγγραφής που έληξε στις 29 Απριλίου, είτε δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρείται μια σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αφορά συγκεκριμένα στα σχολεία όπου ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.

Οι ετεροδημότες, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, οπότε και ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι. Έτσι, αυτόματα, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του gov.gr για το πού ψηφίζουν.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για τους ετεροδημότες, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, με κωδικούς Taxisnet.

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024

Για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα Πατέρα
  • Όνομα Μητέρας
  • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Ελλάς εν πλω”: Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο για τη Ναυτική Εβδομάδα 2025

AGGELOS DRITSAS

Δ.Ε.Σ. Αργολίδας: Στα 0,46€/kg τα Μέρλιν και 0,40€/kg τα πορτοκάλια χυμοποίησης

AGGELOS DRITSAS

Σύγκρουση μηχανής μεγάλου κυβισμού με αυτοκίνητο στο Ναύπλιο – Τραυματίας ο οδηγός του δικύκλου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Τρεις αθλήτριες του Φείδωνα Άργους κλήθηκαν στις προπονήσεις της Εθνικής Κορασίδων και Νεανίδων

AGGELOS DRITSAS

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων: «Με Μουσική και μ’ Όνειρο» ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Πελοπόννησος: 70 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη διάκριση για τον ενδοκρινολόγο καθηγητή του Xάρβαρντ Χρήστο Μαντζώρο για την έρευνα για την παχυσαρκία

AGGELOS DRITSAS

Aγώνας, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας» (

AGGELOS DRITSAS

Ποια θέματα θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Το σωματείο σχολικών καθαριστριών Αργολίδας και η Ομοσπονδία Ο Σ.Ε.ΥΠ.Ε

AGGELOS DRITSAS

Στο Άργος συγκεντρώνουν την πνευματική δημιουργία και κληρονομιά της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Αποκριάτικο γλέντι από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS