www.AggelosDritsas.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Microsoft υπόσχεται να προστατεύσει τους χρήστες του Copilot AI από αγωγές για πνευματικά δικαιώματα

Η Microsoft αναλαμβάνει τη δέσμευση αυτή, καθώς καλλιτέχνες και συγγραφείς υποβάλλουν αγωγές για να σταματήσουν τα προγράμματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να λογοκλέβουν το έργο τους χωρίς να πληρώνουν.

Η Microsoft έχει παρατηρήσει ότι ορισμένοι πελάτες φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη Copilot, δεδομένου ότι το πρόγραμμα μπορεί να λογοκλέψει κατά λάθος έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Ως αποτέλεσμα, η Microsoft δεσμεύεται να προστατεύσει τους πελάτες του Copilot από αγωγές σε περίπτωση που κάποιος κάνει μήνυση. Την Πέμπτη, ο γίγαντας του λογισμικού ανακοίνωσε τη “Δέσμευση για τα πνευματικά δικαιώματα του Copilot” για να καθησυχάσει τους πελάτες όταν δημοσιεύουν περιεχόμενο που δημιουργείται από το πρόγραμμα που λειτουργεί με ChatGPT.

“Και αν σας αμφισβητήσουν για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, θα αναλάβουμε την ευθύνη για τους πιθανούς νομικούς κινδύνους”, δήλωσε η Microsoft.

Η εταιρεία δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους πελάτες στα δικαστήρια και να καταβάλει τυχόν αποζημιώσεις ή διακανονισμούς από τέτοιες αγωγές “εφόσον ο πελάτης χρησιμοποιούσε τις προστατευτικές μπάρες και τα φίλτρα περιεχομένου που έχουμε ενσωματώσει στα προϊόντα μας”, δήλωσε η Microsoft.

Η άλλη παγίδα είναι ότι η δέσμευση ισχύει μόνο για τους πελάτες που πληρώνουν τις εμπορικές υπηρεσίες Copilot της Microsoft μέσω του Microsoft 365 και του Bing Chat Enterprise. Έτσι, οι δωρεάν χρήστες δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία νομική προστασία.

(Credit: Microsoft)

Τον Μάρτιο, η Microsoft παρουσίασε για πρώτη φορά το Copilot, έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να είναι αρκετά έξυπνος ώστε να γράφει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να δημιουργεί παρουσιάσεις PowerPoint και να συντάσσει ολόκληρες επιχειρηματικές προτάσεις. Στην ανάρτηση της Πέμπτης, η Microsoft επεσήμανε ότι έχει προσθέσει φίλτρα στο Copilot για να “μειώσει την πιθανότητα” να δημιουργήσει κατά λάθος περιεχόμενο που παραβιάζει τα υπάρχοντα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά αν ένας πελάτης προσπαθήσει σκόπιμα να δημιουργήσει “παραβατικό υλικό” με το Copilot, η Microsoft έχει το δικαίωμα να αποφύγει τη νομική ευθύνη.

Το Redmond αναλαμβάνει τη δέσμευση αυτή, όταν ένας αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνών και συγγραφέων μηνύει εταιρείες για την εκπαίδευση των προγραμμάτων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης τους, όπως το ChatGPT, σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες το έκαναν χωρίς συγκατάθεση ή προσφορά αποζημίωσης.

Η νομιμότητα της εκπαίδευσης μιας τεχνητής νοημοσύνης σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα παραμένει ασαφής. Φαίνεται όμως ότι η Microsoft ελπίζει να επιτύχει ένα αποτέλεσμα που θα είναι αμοιβαία επωφελές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. “Πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προωθήσει τη διάδοση της γνώσης και να βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων”, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. “Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τους δημιουργούς να διατηρούν τον έλεγχο των δικαιωμάτων τους βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και να κερδίζουν ένα υγιές κέρδος από τις δημιουργίες τους”.

Ο τρόπος με τον οποίο θα το επιτύχει αυτό έμεινε αδιευκρίνιστος. Αλλά στόχος της Microsoft είναι να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων. “Η Microsoft είναι αισιόδοξη για τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά, όπως και με κάθε ισχυρή τεχνολογία, είμαστε ξεκάθαροι για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δημιουργικών έργων”, πρόσθεσε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κρασί & Μόδα: Δύο τέχνες που συναντιούνται.

AGGELOS DRITSAS

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

AGGELOS DRITSAS

Η Ελληνική Παιδεία πάντα μας αρέσει και με συνέπεια την υπηρετούμε.

AGGELOS DRITSAS

BINTEO+ΦΩΤΟ: Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα στο Ναύπλιο!

AGGELOS DRITSAS

Ανατροπές δείχνει η νέα δημοσκόπηση

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός – Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Με Νάντια Γιαννακοπούλου τελικά η κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Δημότες σε Καμπόσο: Δήμαρχε συνέχισε με έργα!

AGGELOS DRITSAS

Μαθήτρια στην τάξη που ξεκληρίστηκε στο δυστύχημα του 2003 στα Τέμπη η παιδοκτόνος της Ημαθίας

AGGELOS DRITSAS

Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο της Ελένης Κτιστάκη

AGGELOS DRITSAS

Ομόφωνο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας για τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στην Αργολίδα στην περιοχή Αλέα: Στη μάχη και εναέρια μέσα

AGGELOS DRITSAS