ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής JN.1 που σαρώνει

Σαρώνει η νέα παραλλαγή JN.1 του κοροναϊού, καθώς έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος της Covid 19 με ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η υποπαραλλαγή αύξησε τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται εκτός από τις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υποπαραλλαγής

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. βήχας,
  2. πονόλαιμος,

3.πονοκέφαλος,

  1. μυϊκοί πόνοι,
  2. πυρετός,
  3. απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  4. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  5. κόπωση,
  6. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  7. δύσπνοια
  8. και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοροναϊού

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν:

  1. καταρροή (31,1%),
  2. βήχας (22,9%),
  3. πονοκέφαλος (20,1%),
  4. αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  5. μυϊκός πόνος (15,8%),
  6. πονόλαιμος (13,2%),
  7. προβλήματα ύπνου (10,8%),
  8. ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στο Ναύπλιο συναντηθήκαμε με φίλους και γνωστούς και ανταλλάξαμε απόψεις.

AGGELOS DRITSAS

Με δικό της περίπτερο συμμετέχει στην ΔΕΘ η Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Βραβεύθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που στέκονται αρωγοί στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

AGGELOS DRITSAS

Έγγραφο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Το 37ο τουρνουά Σκακιστικής Ακαδημίας Κορίνθου

AGGELOS DRITSAS

Τι άλλαξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Πώς εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες – Πως διοικούνται τα τοπικά συμβούλια

AGGELOS DRITSAS

Το μπάσκετ της Αργολίδας είναι πλέον πολύ φτωχότερο.

AGGELOS DRITSAS

ΦΩΤΙΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΕΛΕΟΥΣΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας

AGGELOS DRITSAS

Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Χρόνης: Το Λυγουριό, ο υπέροχος τόπος μας, έχει ιστορία που δεν σηκώνει παζάρια και δυνατότητες που τον κάνουν μοναδικό !

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος επισκέφθηκε την Τ.Κ Γυμνού

AGGELOS DRITSAS