ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΕΝΔΩΝΗ: “Ευτελούς περιεχομένου που βρίθει ιστορικών ανακριβειών η σειρά του NETFLIX για τον Μέγα Αλέξανδρο”

«Εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, ευτελούς περιεχομένου που βρίθει ιστορικών ανακριβειών» χαρακτήρισε τη σειρά του NETFLIX για τον Μέγα Αλέξανδρο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποκλείοντας παράλληλα να τεθεί «θέμα λογοκρισίας, ή δίωξης ή απαγόρευσης της», τονίζοντας ότι αυτά αποτελούν «ίδιον αυταρχικών καθεστώτων και στην Ελλάδα η ελευθερία της τέχνης κατοχυρώνεται από το σύνταγμα».

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιού, που χαρακτήρισε «τρισάθλια, απαράδεκτη και ανιστόρητη, γεμάτη ανακρίβειες», τη σειρά του NETFLIX που προβάλλεται, τονίζοντας ότι «παραποιεί την ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Αλέξανδρο με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού εμφανίζοντας τον να έχει ερωτικές σχέσεις με τον επιστήθιο φίλο του, Ηφαιστίωνα».

«Στη σειρά, δίνεται μια ψευδεπίγραφη ιστορική αφήγηση για να περάσει υποσυνείδητα η αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή στην αρχαιότητα, στοιχείο που δεν έχει καμία βάση» ανέφερε ο κ. Νατσιός.

«Όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας του Μέγα Αλέξανδρου δεν αναδεικνύονται στη σειρά του NETFLIX, η οποία δεν εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια. Βρίθει ιστορικών ανακριβειών και παρουσιάζει σκηνοθετική προχειρότητα. Επιδιώκει τον εύκολο εντυπωσιασμό για να κερδίσει θεατές, χρησιμοποιώντας τον κακόβουλο σχολιασμό ως δήθεν γεγονότα. Η πλατφόρμα χαρακτηρίζει τη σειρά ως ντοκιμαντέρ με σκηνές μυθοπλασίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, η υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε:

«Στην ουσία, πρόκειται για μια εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, ευτελούς περιεχομένου που απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά γεγονότα έτσι όπως καταγράφονται στις αρχαίες γραπτές πηγές και τεκμηριώνονται από την αρχαιολογική έρευνα. Όμως, θα γνωρίζετε ότι η έννοια του έρωτα στην αρχαιότητα είναι ευρεία και πολυδιάστατη.

Δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε ούτε πρακτικές ούτε πρόσωπα που έδρασαν 2.300 χρόνια πριν με τα δικά μας μέτρα, τις δικές μας νόρμες και προσλαμβάνουσες. Ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ και 2.300 χρόνια, δεν χρειάστηκε ποτέ, ούτε χρειάζεται τώρα, την παρέμβαση οποιουδήποτε αυτόκλητου προστάτη της ιστορικής του μνήμης ή ακόμα περισσότερο, της προσωπικότητας και της ηθικής του υπόστασης».

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Νατσιού για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει εναντίον της πλατφόρμας, η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι το «Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία, δεν προβαίνει σε πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξη ή την απαγόρευση της, δεν χειραγωγεί, δεν περιορίζει, δεν ελέγχει τη διάδοση πληροφοριών και ιδεών ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά».

«Η λογοκρισία καταλύει τη δημιουργία, θέτοντας ζητήματα περιεχομένου και ουσίας τους. Η λογοκρισία αποτελεί ίδιον αυταρχικών καθεστώτων. Στην Ελλάδα, η ελευθερία της τέχνης κατοχυρώνεται από το σύνταγμα του 1825. Έκτοτε, όλες οι αναθεωρήσεις κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης. Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο – και η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν βλέπει γύρω της – η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται απολύτως» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίδαυρος: Το Φιλοζωικό Σωματείο “Αρτάμιτι” ξεκίνησε τις στειρώσεις αδέσποτων γατιών

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Οδηγίες για καθαρό περιβάλλον – Διεύθυνσης Καθαρότητας, Περιβάλλοντος και Πράσινου

AGGELOS DRITSAS

Ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα ΜΟΝΟ κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας

AGGELOS DRITSAS

Συμμετείχα στην συνάντηση εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει τον πλανήτη;

AGGELOS DRITSAS

Έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Παρεμβάσεις καθαρισμού και αναβάθμισης οδικού δικτύου στην ΠΕ Αργολίδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Επιδαύρου: Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος με τον Τάσο Χρόνη και με τη “Δύναμη Προοπτικής”

AGGELOS DRITSAS

Οι Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Άργους συμμετέχουν σε στάση εργασίας

AGGELOS DRITSAS

Κατάθεση αναφοράς στη βουλή από τον Γ. Γαβρήλο: Άμεση η ανάγκη για ενίσχυση των κτηνοτρόφων εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση σύγκλησης τακτικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου Τρίτη 4 Μαρτίου 2025 (τα θέματα)

AGGELOS DRITSAS

Αντώνης Λυμπέρης: Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε κόμματα ούτε φίλους – Ψηφίζουμε περιφερειάρχη τον Πέτρο Τατούλη

AGGELOS DRITSAS