ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλάζουν τα πάντα με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες.

Ο σημερινός νόμος προβλέπει πως πολλές πολυκατοικίες δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν ανελκυστήρα και αναβατόριο ωστόσο η απόφαση αυτή πλέον θα μπορεί να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων των ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αναφέρει πως:

  • Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά τον χρόνο ανέγερσης τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
  • Όπου η προσαρμογή του κτιρίου είναι υποχρεωτική, αν απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, η κατασκευή αυτών είναι υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών με δαπάνες του υπόχρεου ή των υπόχρεων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του κτιρίου.
  • Αν δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή του κτιρίου, η κατασκευή ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας που εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από αποδεδειγμένη πρόσκληση διατύπωσης απόψεων των λοιπών συνιδιοκτητών προς την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας.
  • Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού πολυκατοικίας, η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου), που διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά από το πεζοδρόμιο στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στους λοιπούς εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ισογείου και των λοιπών ορόφων υπέρ και υπό αυτό, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα.
  • Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου γίνεται βάσει τεχνικής μελέτης και ως προς μεν τη διαστασιολόγηση ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών, ως προς δε τη διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης, ισχύουν τα αντίστοιχα που αφορούν σε ανελκυστήρες και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραγωδία στην Τροιζηνία: Νεκρό αγόρι στο Διαβολογέφυρο

AGGELOS DRITSAS

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παραχωρεί στον Δήμο Ναυπλιέων το μερίδιο του από την οικία Καρούζου

AGGELOS DRITSAS

Τράπεζες: Tι αλλάζει στις μεταφορές χρημάτων – Τι θα ισχύσει

AGGELOS DRITSAS

Π.Π: Συνάντηση Δ. Πτωχού με τον Γερμανό Πρέσβη, για τουρισμό-επενδύσεις

AGGELOS DRITSAS

Σε ποια σημεία και ποιες ώρες θα γίνονται rapid tests στην Αργολίδα από 30/10 έως 3/11

AGGELOS DRITSAS

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

AGGELOS DRITSAS

Κινητοποίηση φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών για την τραγωδία των Τεμπών BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ : Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Απριλίου η αντιπυρική περίοδος

AGGELOS DRITSAS

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών ο Κώστας Αναγνωστόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας, καμία απειλή για τον άνθρωπο από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών»

AGGELOS DRITSAS

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ LIVE BINTEO

AGGELOS DRITSAS