ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Η11η Ιανουαρίου δεν ήταν μία εύκολη ημερομηνία για την κυβέρνηση. Το κλίμα στη Θεσσαλία ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα σε όλη τη χώρα, βρίσκονταν με τα όπλα παρά πόδα κι ήταν έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στην τριήμερη επίσκεψη και περιοδεία του στην περιοχή, συνοδεύονταν από ένα ευρύτατο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ο στόχος ήταν διπλός: Αφενός να καθοριστεί το ακριβές πλάνο για την ανασυγκρότηση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και αφετέρου για να βρεθούν οι λύσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών, που θα προχωρούσαν το διάλογο κάποια βήματα παραπέρα και θα σταματούσαν πιθανές κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το κλίμα σε όλη την Ευρώπη παραμένει τεταμένο σε σχέση με τα αγροτικά, κυρίως λόγω των κινητοποιήσεων στη Γερμανία. Μέσα από διάλογο ωστόσο και προτάσεις λύσεων μπόρεσαν να βρεθούν οι κοινές συνιστάμενες και να απαντηθούν οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν. Με τεράστιες δυσκολίες και πολύ κόπο.

Όμως τα όσα έγιναν θεωρήθηκαν μια «εσωτερική επιτυχία» της κυβέρνησης, η οποία και κρατήθηκε … χαμηλά, διότι ο στόχος ήταν ουσιαστικός κι όχι επικοινωνιακός.

Παρά τις όποιες προσπάθειες ωστόσο έγιναν και παρά τον γόνιμο διάλογο, οι κινητοποιήσεις τελικά δεν μηδενίστηκαν. Διότι αγροτικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σήμερα στις 6.30 το απόγευμα οργανώνεται και σχετική σύσκεψη στο Τεφέλι στο Ηράκλειο για την καλύτερη οργάνωση τους σε επίπεδο Ηρακλείου.

Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ωστόσο, οργανώνονται αποκλειστικά από Αγροτικούς Συλλόγους που πρόκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και που γενικά ακολουθούν μία αυτόνομη πορεία, όπως την ακολουθούν χρόνια τώρα και όχι μόνο τη φετινή χρονιά. Γι’ αυτό άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης μίλησε για κομματικά συμφέροντα και κομματικές αποχρώσεις.

«Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση. Τους γνωρίζουμε. Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν από που προέρχονται, τι πιστεύουν και αν ήταν υποψήφιοι σε κάποιο κόμμα. Ποιος μπορεί να πει στους αγρότες ότι τα 2,8 δισ. που παίρνουμε ετησίως από την Κοινότητα δεν θα συνεχίσουμε να τα παίρνουμε επειδή κάποιοι – θαρραλέοι τάχα- είναι ενάντια στην ΚΑΠ και θέλουν να βγούμε από την ΕΕ; Ας πούμε αλήθειες» τόνισε με δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης χαρακτηριστικά.

 Μετωπική συγκεκριμένης μερίδας αγροτών και υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη
Μετωπική συγκεκριμένης μερίδας αγροτών και υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη

Ο υπουργός είπε πως όλα τα αιτήματα είναι καλοδεχούμενα, αλλά εφόσον λέγονται αλήθειες και με ειλικρίνεια.

Για την ιστορία οι αγρότες του ΚΚΕ διεκδικούν και γι’ αυτό κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις:

1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά  με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.

2) Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

3) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

4) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο  στις ιδιωτικές εταιρείες.

5) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

6) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

7) Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά πως έχουν ήδη προχωρήσει πάρα πολλά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη όπως:

  1. Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δίνοντας συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 290.000 αγρότες.
  2. Μείωσε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων
  3. Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα.
  4. Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Γερμανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται για προβλήματα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα έχει επιλύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Αλλά επειδή τα προβλήματα των αγροτών, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της κλιματικής κρίσης, έχουν αυξηθεί, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι με ελληνική πρωτοβουλία, συγκαλείται στις 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, το EUMED-9, δηλαδή η σύνοδος της ομάδας των κρατών μελών του Νότου.

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλα τα επίπεδα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργεί πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, το οποίο σύντομα θα αναρτηθεί προς διαβούλευση με τους αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τάσος Χρόνης: Η Αρχαία Επίδαυρος είναι η δεύτερη σε μέγεθος δημοτική κοινότητα και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων του Δήμου μας

AGGELOS DRITSAS

Το νέο Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού στο επίκεντρο της συνάντησης Νίκα – Χρόνη

AGGELOS DRITSAS

Θέσεις Εργασίας για 4 ειδικότητες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Είναι ένα ακόμη περιστατικό κλοπής από την στιγμή που η τιμή του λαδιού έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

AGGELOS DRITSAS

Το να με τιμά η νεότερη γενιά των εμπόρων της Πόλης σου 14 χρόνια μετά την αποχώρηση μου

AGGELOS DRITSAS

Με τι καιρό θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού – Πρόγνωση μέχρι την Τετάρτη 10/1

AGGELOS DRITSAS

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το εποχικό βοήθημα των οικοδόμων

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ: ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΖΕΪΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο του Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Συνελήφθη ημεδαπός, μέλος ευρύτερου εγκληματικού δικτύου, για κατοχή και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών

AGGELOS DRITSAS

Ο Λέων του Ναυπλίου -Το μνημείο που εδώ και 180 χρόνια αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα επιδημιών [βίντεο]

AGGELOS DRITSAS

“Νέα Πελοπόννησος”: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του Πέτρου Τατούλη στην Αργολίδα (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS