– www.Dritsas.gr

Κατά 36,96% αυξήθηκαν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS φτάνοντας τους 103.890 τόνους έναντι 75.856 τον ίδιο μήνα του 2023.

«Πρωταθλήτρια» των εισαγωγών είναι η πατάτα με 67.753 τόνους (+83%) έναντι των 36.999 τόνων το Μάρτιο του περασμένου έτους.

Ακολουθούν τα μήλα με 3.375 τόνους (207%) έναντι 1.098 τόνων, οι ντομάτες 316 τόνους (507%) έναντι 52 τόνων και τα πορτοκάλια με τις εισαγωγές το φετινό Μάρτιο να είναι 572 τόνοι έναντι των 86 τόνων πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο του 2024, εκτιμάται ότι οι εισαγωγές συνεχίσθηκαν με αυξημένους ρυθμούς φτάνοντας τους 232.854 τόνους φρούτων και λαχανικών έναντι 183.158 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, αυξημένες κατά 27,13%.

Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγονται

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου τα κυριότερα προϊόντα που εισάγονται είναι τα εξής:

131,220 τόνοι πατάτες έναντι 90.643 τόνων το 2023 (+44,77%) προερχόμενες (βάσει στοιχείων του Ιανουαρίου 2024 της ΕΛΣΑΤ) από Γαλλία, Αίγυπτο και Κύπρο.
61,301 τόνοι μπανάνες έναντι 60.122 τόνων το 2023 (+1,96%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κόστα Ρίκα και Κολομβία.
6.847 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 10.187 τόνων πέρσι (32,79%) προερχόμενοι από Ολλανδία Αυστρία και Γερμανία.
948 τόνοι τομάτες έναντι 258 τ. το 2023 + 267,44% προερχόμενες από Γερμανία και ακολουθούν Τουρκία και Αίγυπτος.
1.492 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 1.156 τόνων το 2023 (29,07%) προερχόμενες από Ισραήλ, Μπαγκλαντές και Ολλανδία.
498 τόνοι λεμονιών έναντι 277 τόνων το 2023 (+79,78%) προερχόμενα από Τουρκία, Ολλανδία και Ισπανία.
7.261 τόνοι μήλων έναντι 2.255 τόνων πέρσι (+222%) προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία και Πολωνία.
1.355 τόνοι αβοκάντο έναντι 522 τόνων πέρσι (+159,6%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.
1.086 τόνοι ακτινίδια έναντι 141 τόνων πέρσι (+670,41%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Ισπανία.
1.057 τόνοι πορτοκάλια έναντι 100 πέρσι (+957%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο.
3,218 τόνοι μανιτάρια έναντι 3,192 τόνων πέρσι (+0,81%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ιταλία.

«Αυξάνεται ο διεθνής ανταγωνισμός»

«Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι κοινοτικές εισαγωγές του 2023 από τρίτες χώρες ήταν αυξημένες σε όγκο και σε αξία σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τους 11,9 εκατ. τόνους σε φρούτα και σε 2,369 εκατ. τόνους στα λαχανικά.

Κυριότερες προμηθεύτριες χώρες είναι κατά σειρά η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το Μαρόκο κ.α.

Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της Ε.Ε. στα φρούτα είναι αρνητικό κατά 8,853 δισ. ευρώ και στα λαχανικά κατά 1,169 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα, που υπάρχουν μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, και προκαλούν συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην ελληνική».

«Είναι απαραίτητο τα φρούτα και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς της Ε.Ε., με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων» είπε καταλήγοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διενεργούν «αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησης τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος εύχεται καλή επιτυχία και καλή δύναμη στους μαθητές.

AGGELOS DRITSAS

iPhone SE 4: Concept render βίντεο αποκαλύπτει Action Button και 48MP κάμερα

AGGELOS DRITSAS

Πρωτοχρονιάτικες ευχές από τον Αντιδήμαρχο Ναυπλιέων Γιώργο Φραγκιουδάκη

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος: Παρευρέθηκα χθες, Παρασκευή 14/02 στην πρεμιέρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας (ΘΟΕ)

AGGELOS DRITSAS

Ολοκληρώθηκε η 20η «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»

AGGELOS DRITSAS

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά

AGGELOS DRITSAS

Ερμιονίδα: Oι Τηγανίτες της Θερμησίας έχουν την τιμητική τους

AGGELOS DRITSAS

Το νερό του Κεφαλαρίου να μην χαθεί στην θάλασσα

AGGELOS DRITSAS

28η Οκτωβρίου 1940 – Ημέρα Μνήμης και Τιμής BINTEO DRONE ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία «Alexis» με βροχές και χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο

AGGELOS DRITSAS

Πασχαλινή εκδήλωση με ομιλητή τον Μητροπολίτη Αργολίδας στο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Παράταση για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην οδό Αιγίου

AGGELOS DRITSAS