ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) «λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη

Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη.

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε ποιες περιοχές του Άργους θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης την Κυριακή 5/11

AGGELOS DRITSAS

Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις στην Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Κυριακή του Πάσχα – Η Ανάσταση της Χαράς

AGGELOS DRITSAS

Αρχιερατικός Αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Ορφανός – Όραμα Δημιουργίας

AGGELOS DRITSAS

Με ταπείνωση βιώνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών Του Χριστού

AGGELOS DRITSAS

Δ. Παπαστεργίου από το Ναύπλιο: Με το Perifereies.gov.gr γίνεται πράξη το όραμα για μια Ελλάδα ψηφιακά αποτελεσματική

AGGELOS DRITSAS

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΔΗΛΩΣΗ Ε.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ)

AGGELOS DRITSAS

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με βροχές, χιονοπτώσεις, παγετό και θυελλώδεις ανέμους

AGGELOS DRITSAS

Φώτης Δαμούλος : Μία θέση που τιμά ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα της Αργολίδας και κυρίως της Πελοποννήσου .

AGGELOS DRITSAS

Γεμάτη» ήταν και η δεύτερη μέρα του 2ου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας

AGGELOS DRITSAS

Βίντεο-σοκ από δολοφονικό ξυλοδαρμό σε νυχτερινό μαγαζί στο Ναύπλιο και 9 χρόνια κάθειρξη για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό έξω από μπαρ στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS