ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrl και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 482 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 σε εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 9 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 1,86%)  ενώ σε 1 αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (118) και ακολούθησαν έλεγχοι σε λαϊκές (111), σε καταστήματα λιανικής (90), σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (89), στη λαχαναγορά (19) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (6).

Στους ελέγχους που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο οι πατάτες στη Λαϊκή  βρέθηκε να είναι το προϊόν με τα φυτοφάρμακα πιθανής επικινδυνότητας, ενώ τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακά ήταν το σπανάκι στη λαχαναγορά και σε κατάστημα λιανικής, τα σέσκουλα λαϊκής, αμπελόφυλλα από σουπερμάρκετ, επιτραπέζιες ελιές στη λαϊκή, παντζάρι στη λαϊκή και πιπεριές από σημείο διαλογής.

Τι είναι το MRL

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο σύλλογος ΑΔΕΡΦΟΤΗΤΑΣ ΡΑΦΤΑΙΩΝ έκοψε την πίτα του

AGGELOS DRITSAS

Επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας στο Άργος – Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα αναβολικών

AGGELOS DRITSAS

Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ζει μέσα στη σιωπή.

AGGELOS DRITSAS

Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου η υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κώστας Κατσαρός Γενικός Ιατρός και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δωροβίνης ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ – Η οικογένεια είναι αρνητική στην δωρεά οργάνων

AGGELOS DRITSAS

Ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα στην Αργολίδα – Νεκρός εργάτης που έπεσε από μεγάλο ύψος

AGGELOS DRITSAS

Κλειστό έως και αύριο, Πέμπτη 24/10/2024, θα παραμείνει το ΔΑΚ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Τροχαίο με παράσυρση πεζού από ταξί στον Πόρο – Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου ο τραυματίας

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Έφυγε από τη ζωή ο αστυνομικός Αλέκος Τασσόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Εορτής της Ζωοδόχου Πηγής

AGGELOS DRITSAS

Βασίλης Γ. Σιδέρης 

AGGELOS DRITSAS