ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Πελοποννήσου στο σύστημα υπέρυψηλής τάσης

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) η εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης του έργου της κατασκευής της νέας Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 77,02 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών MYTILINEOS – ATEΡΜΩΝ.

Η περάτωση του project αυτού -που τοποθετείται χρονικά το πρώτο εξάμηνο του 2026- θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική) για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director M Power Projects της MYTILINEOS που είναι ο leader της κοινοπραξίας και ο Ιωάννης Σαμαράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕΡΜΩΝ.

Η νέα Γραμμή Μεταφοράς ΚΥΤ Κορίνθου- ΚΥΤ Κουμουνδούρου, μήκους περίπου 86 χλμ., συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο έργο καθώς με τη λειτουργία του θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, που μέχρι σήμερα συνδέονται αποκλειστικά με Γραμμές 150 kV. Θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια των τάσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Ελλάδας και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό παραγωγής φορτίου. Τέλος, θα βελτιώσει την ασφάλεια λειτουργίας σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς.

Το έργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και επιχορήγηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνδυάζεται δε με το έργο της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου (με ανάδοχο τη MYTILINEOS) που θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου και επίσης συγχρηματοδοτείται από το Tαμείο Ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε:

«Με τη νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης Κορίνθου-Αττικής που εισέρχεται σε φάση κατασκευής, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τον “Ανατολικό Διάδρομο”, μία κρίσιμη ηλεκτρική υποδομή που επιλύει οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Πελοποννήσου. Σε συνδυασμό με τον “Δυτικό Διάδρομο” που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, η Πελοπόννησος θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένη στα 400 kV, με σημαντικά οφέλη για τις δυνατότητες παραγωγής πράσινης ενέργειας. Το έργο θα ισχυροποιήσει συνολικά το χερσαίο Σύστημα Μεταφοράς με νέες, υπερσύγχρονες υποδομές όπως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο που τα επόμενα χρόνια θα γίνει η αφετηρία για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Εκπροσωπώντας τη MYTILINEOS, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director Μ Power Projects, τόνισε:

«Η MYTILINEOS, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις για αποτελεσματική μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη δικτύων και αναλαμβάνει σημαντικά έργα για τον ΑΔΜΗΕ, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη νέα διασυνδετική εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Ελλάδας-Βουλγαρίας (KYT Νέας Σάντας-Maritsa East). Είμαστε υπερήφανοι που συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια του Διαχειριστή να αναπτύξει τις εγχώριες ΑΠΕ μέσω της αναβάθμισης των δικτύων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Σημειώνεται ότι το πρώτο κομμάτι του Ανατολικού Διαδρόμου, δηλαδή η Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Μεγαλόπολης και ΚΥΤ Κορίνθου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023. Από την άνοιξη του 2023, εξάλλου, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο «Δυτικός Διάδρομος» (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος) που αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενεργειακή θωράκιση της Πελοποννήσου.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι σπουδάστριες της ειδικότητας ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Λήγει η προθεσμία – Πότε τα αποτελέσματα

AGGELOS DRITSAS

Βασιλακόπουλος για κοροναϊό: Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος

AGGELOS DRITSAS

Διασκέδασαν εκατοντάδες παιδιά στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Νικητής στο σχολικό πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης 2024 το ΓΕΛ Βουλιαγμένης ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο

AGGELOS DRITSAS

ΓΑΣΝαυπλίου-Πολυνίκης -Handball

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

21 παίκτες γεν. 2009 κλήθηκαν στο Ναύπλιο για προπόνηση του κλιμακίου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ-ΕΣΚΑΚ

AGGELOS DRITSAS

Πέθανε ο Νίκος Γαλανός – Θλίψη για τον θάνατο του ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

AGGELOS DRITSAS

Μυστήριο με τα παιδιά των «παλαιοχριστιανών» – Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

AGGELOS DRITSAS

Ιερά αγρυπνία και περιφορά της ιερής εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS