ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στη νομοθεσία για τα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια

Εναρμόνιση με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας επίκειται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη δημόσια διαβούλευση να είναι ανοιχτή μέχρι 15/1/2024.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), η ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της Ε.Ε. θα προκύψει από την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, μετά από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας (IOC Trade Standard) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για τα ελαιόλαδα (όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) και τα πυρηνέλαια, με κύρια την εμφάνιση των δενδροδιαγραμμάτων απόφασης για καμπεστερόλη και Δ7-στιγμαστερόλη.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ παρακολουθεί στενά με τους ειδικούς εμπειρογνώμονές του, που αποτελούν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών (ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ), κάθε αλλαγή της ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο και  ενημερώνει άμεσα τις επιχειρήσεις-μέλη του.

Όπως επισημαινει, η συμμετοχή όσο περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου τυποποίησης και εξαγωγής, αλλά και εκπροσώπων από τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζει πληροφόρηση και στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, δυναμώνει την επιχειρηματολογία στις διαβουλεύσεις και θωρακίζει τα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, μειώσεις προετοιμάζονται στα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (MOAH) και στα όρια των ολικών στερολών, αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων «και απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας».

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ καλεί όλες τις τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδων να εγγραφούν ως μέλη του και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη του εθνικού αυτού προϊόντος στη θέση που του αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδιοργανώτρια στην 3η Γιορτή Μανταρινιού ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Κλοπή ελιών από χωράφι – Χειροπέδες σε 69χρονο

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ : 1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑΛ) ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Θλίψη στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου για τον θάνατο του Κώστα Μαυρόπουλου

AGGELOS DRITSAS

Στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο o πρώην νομάρχης Λακωνίας

AGGELOS DRITSAS

Εκθεσιακή Δραστηριότητα «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΌΨΕΙΣ 2025», 20-24/8/25, Πορτοχέλι

AGGELOS DRITSAS

Για να παίρνουμε ιδέες: Μόδα στην Αμερική η γιόγκα με μια γίδα στην πλάτη !

AGGELOS DRITSAS

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

Ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»: Βραβεύθηκε ο γιατρός Κ. Κατσαρός από την Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS