ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιδρούν οι κτηνίατροι στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς – «Κινδυνεύουμε να δούμε ακόμη περισσότερα αδέσποτα»

Κτηνίατροι τάσσονται κατά διατάξεων του νομοσχεδίου που σκοπό έχει τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων και λένε ότι τα αναμένουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα – Πώς το νέο σχέδιο νόμου θα επιβαρύνει οικονομικά τους κηδεμόνες των τετράποδων

Σοβαρές ενστάσεις για τον νόμο για τα ζώα συντροφιάς που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική στείρωσή τους με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, εκφράζουν οι κτηνίατροι. Δύο από αυτούς, οι οποίοι μιλούν στη Voria.gr, τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για ορισμένα τετράποδα, τα οποία σε περίπτωση στείρωσης, μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και στον θάνατο

Λένε παράλληλα ότι ο νόμος σε πολλές περιπτώσεις είναι «παράλογος» και τονίζουν ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν από τους νομοθέτες, παρότι είναι επιστήμονες και φυσικά ειδήμονες στα ζητήματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, αφού έχουν σπουδάσει και ασκούν την κτηνιατρική εδώ και πολλά χρόνια. Τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του σχεδίου νόμου για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε απεργία την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2021 και προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς, δίνει παράλληλα τη δυνατότητα σε όσους δεν θέλουν να στειρώσουν τους τετράποδους φίλους τους, να τους υποβάλλουν υποχρεωτικά σε λήψη DNA σε κτηνιατρείο. Στη συνέχεια, το δείγμα θα αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών έλαβε εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους έως 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η υποχρεωτική στείρωση ή η εναλλακτική λύση της λήψης γενετικού υλικού, δεν εφαρμόζονται πουθενά στον πλανήτη, υποστηρίζουν οι κτηνίατροι.

Το κόστος της λήψης του δείγματος θα ξεκινά από το ποσό των 150€. Το κτηνιατρείο, το οποίο θα κάνει τη λήψη του γενετικού υλικού, θα εισπράττει 15€ από το ποσό αυτό, ενώ οι κτηνιάτροι θα μπορούν να αυξήσουν τα χρήματα που θα πάρουν για την εργασία τους. Επίσης, 70€ θα λαμβάνει το εργαστήριο το οποίο θα κάνει την ανάλυση του DNA. Τα υπόλοιπα 65€, θα πηγαίνουν στα ταμεία του δήμου στον οποίον είναι εγγεγραμμένος ο κηδεμόνας του τετράποδου, ώστε να ενισχύονται οι δομές που ασχολούνται με την περισυλλογή, το τσιπάρισμα και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προτρέπει τα μέλη του να απέχουν από τη λήψη και την αποστολή δειγμάτων DNA. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΠΚΣ, Γιώργος Χαραλαμπάκης χαρακτηρίζει «χαράτσι» το ποσό των 65€ και λέει πως όσοι συνειδητά και νόμιμα δεν θα στειρώσουν για δικούς τους λόγους τα ζωάκια που τους συντροφεύουν, θα πληρώσουν το μάρμαρο για τους παραβάτες που παρατούν τα δικά τους ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να αναπαράγονται στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει πως η λήψη γενετικού υλικού σε χώρες του εξωτερικού κοστίζει περίπου 60€-70€.

Ο κ. Χαραλαμπάκης τονίζει ακόμη πως κατά στη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ο Σύλλογος, αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι, εξέφρασαν γραπτά και τεκμηριωμένα τις ενστάσεις τους, δίχως ωστόσο να εισακουστούν καθώς τίποτα από όσα ανέφεραν, όπως λέει ο ίδιος, δεν συζητήθηκαν και δεν διαπραγματεύτηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Πιάνουμε και στειρώνουμε αδέσποτα ζωάκια, δίχως αμοιβή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον αριθμός τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να στειρώνονται υποχρεωτικά όλα τα ζώα συντροφιάς», λέει από τη δική πλευρά στη Voria.gr η Δήμητρα Σακελλαρίου, η οποία ασκεί την κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια.

«Πουθενά στον κόσμο δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση των ζώων. Οι κηδεμόνες φέρνουν τα ζωάκια τους και τα στειρώνουμε και σε όλη μου τη ζωή, έχω δει όλο κι όλο 4 περιπτώσεις στις οποίες δεν στειρώθηκαν τα τετράποδα και τελικά αναπαράχθηκαν. Όμως, πολλές φορές η στείρωση ενός τετράποδου είναι αδύνατο να συμβεί», υπογραμμίζει η κτηνίατρος και εξηγεί: «Υπήρξε σκύλος ο οποίος ήρθε στο κτηνιατρείο μας και αμέσως μετά τη νάρκωση, παρουσίασε ύποπτα και επίμονα συμπτώματα. Σώσαμε τον σκύλο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς αποδείχθηκε ότι υπέστη έμφραγμα. Για να γίνει μία επέμβαση σε ένα τετράποδο, χρειάζεται -όπως και με έναν άνθρωπο- να κάνουμε πρώτα αναισθησία. Κάποια τετράποδα παρουσιάζουν αντιδράσεις σε αυτό. Το συγκεκριμένο ζωάκι, δεν μπορώ να το ξαναβάλω στο χειρουργείο. Πώς λοιπόν θα το στειρώσω υποχρεωτικά;».

Η κ. Σακελλαρίου σημειώνει ακόμη ότι υπάρχουν ράτσες σκύλων τους οποίους οι κηδεμόνες τους αποφεύγουν να στειρώσουν. Και ο λόγος δεν είναι επειδή θέλουν να αναπαραχθεί το ζωάκι τους, αλλά ακριβώς διότι η στείρωση είναι επικίνδυνη για την υγεία του τετράποδου.

«Για τις ράτσες pug και boxer, πρέπει οι κηδεμόνες να υπογράψουν ότι δέχονται το γεγονός πως το ζωάκι τους μπορεί να μην επιβιώσει της στείρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι ενστάσεις του ΠΚΣ

«Το νομοσχέδιο προβλέπει στείρωση του ζώου συντροφιάς ή αποστολή δείγματος του DNA του με κόστος 150€. Αυτό δεν έχει καμία λογική», τονίζει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Χαραλαμπάκης.

«Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ζώα συντροφιάς ηλικίας άνω του ενός έτους θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται στα παραπάνω. Δηλαδή, ακόμη και ένα ζωάκι που δεν έχει πλέον αναπαραγωγική δυνατότητα και άρα δεν υπάρχει κανένα νόημα να στειρωθεί, πρέπει να υποβληθεί στη συλλογή DNA, με κόστος τουλάχιστον 150€», τονίζει, ξεκαθαρίζοντας πως όσα τετράποδα δεν έχουν στειρωθεί, πρέπει να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία ακόμη κι αν διανύουν τα τελευταία έτη της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, τα μέλη του ΠΚΣ έχουν ζητήσει να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου το οποίο θα αναλύει τα δείγματα DNA προκειμένου να εξετάσουν την καταλληλότητα των εργαλείων του και να δουν τις πιστοποιήσεις τύπου ISO.

Τα γενετικά δείγματα των τετράποδων τα οποία θα υποβάλλονται σε εξέταση DNA σε όλη την Ελλάδα, θα αποστέλλονται στο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών. Για να συμβεί αυτό, οι κηδεμόνες επιβαρύνονται με το κόστος των 10€, σύμφωνα με σχετική διάταξη του ΥΠΕΣ, ώστε εταιρείες courier να τα μεταφέρουν εκεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

«Ακόμη και εκεί πιάνονται αδιάβαστοι», λέει σχετικά ο κ. Χαραλαμπάκης, σημειώνοντας ότι καμία εταιρεία courier δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να παρανομήσει, καθώς το βιολογικό υλικό, το οποίο είναι επικίνδυνο να διαρρεύσει, μεταφέρεται μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες που χρεώνουν περισσότερα από 50€.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα δυσκολέψει τη ζωή των κτηνιάτρων, αφορά στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας των ζώων συντροφιάς.

«Καταργείται το βιβλιάριο υγείας που έχουν όλοι οι κηδεμόνες των τετράποδων και πλέον, πρέπει να εκδίδουν βεβαίωση από το pet.gov.gr για να την υποδεικνύουν στα αρμόδια όργανα σε περίπτωση ελέγχου», λέει ο κ. Χαραλαμπάκης. «Δεν μπορούμε να έχουμε τόσες τεχνολογικές απαιτήσεις από τους ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν ζώα συντροφιάς», συμπληρώνει η Δήμητρα Σακελλαρίου.

Πάντως, αμφότεροι οι κτηνίατροι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να περιορίσει το φαινόμενο των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που διαβιούν στον δρόμο.

«Ίσα-ίσα, κινδυνεύουμε να δούμε ακόμη περισσότερα αδέσποτα ζώα», λέει συγκεκριμένα ο κ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος εξηγεί πως οι κυνηγοί που έχουν πολλά σκυλιά δεν πρόκειται να πληρώσουν για να τα στειρώσουν όλα και φυσικά δεν θα τα υποβάλλουν σε λήψη γενετικού υλικού. 

«Αντιθέτως, θα τα αφήσουν στον δρόμο και αυτά θα αναπαραχθούν», τόνιζει και συμπληρώνει πως το πρόβλημα θα ενταθεί, «λόγω της αυστηρότητας των διατάξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

admin

Ο Δένδιας απορρίπτει τον επαγγελματικό στρατό και εξαγγέλλει αλλαγές στη θητεία

admin

Οι πρώτοι καρποί της εξωστρεφούς πολιτικής του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Μία ευχή που θα ομορφύνει τον κόσμο.

admin

Φωτιά έλιωσε χιλιάδες μέτρα καλωδίων για ανεμογεννήτριες στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας

diktio

Υποχωρεί η κακοκαιρία – Τι καιρό θα κάνει μέχρι και την Πέμπτη 9/11

diktio

Ο μασκαράς μπορεί να είναι… ελεγκτής της ΑΑΔΕ

admin

Το Μητρώο των Αγροτών θα αναλάβουν τα Επιμελητήρια;

diktio

Το σύνολο πνευστών και κρουστών California Repercussions από το San Francisco

AGGELOS DRITSAS

Η Samsung προσθέτει τα foldables της στο πρόγραμμα self service επισκευών και επεκτείνει την υπηρεσία στην Ελλάδα

diktio

Διεξήχθη η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία “Daniel”: Μεγάλες καταστροφές στην Επίδαυρο-Απεγκλωβισμός εγκύου τη νύχτα

admin