Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ναύπλιο και στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Αργολίδα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε τομείς προτεραιότητας όπως ο τουρισμός, το νερό και θέματα υποδομών.
Ως προς τα θέματα υποδομών και τουρισμού, εκτός των έργων που φέρουν τη σφραγίδα της κεντρικής Διοίκησης σε συνεργασία και με την επίβλεψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως η μαρίνα του Ναυπλίου, η σύνδεση του κόμβου Δερβενακίων με Ναύπλιο και Άργος, αντιπλημμυρικά, εξοικονόμησης ενέργειας (τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία λόγω και της βιοκλιματικής αλλαγής) προβλέπονται και νέα. Ειδικότερα με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που παρέστη στην εκδήλωση αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε εκπόνηση μελετών που αφορούν την οδική σύνδεση Ισθμού – Λυγουριού – Πορτοχελίου, Ναυπλίου – Ιρίων – Σαλαντίου καθώς και Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Πρωθυπουργό για την περιοχή της Ερμιονίδας, όπου οι επενδύσεις μπορεί να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ως προς το νερό, όπως δήλωσαν ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου η μεταφορά, η διανομή και η διαχείρισή του αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της Αργολίδας. Εκταμιεύονται 155 εκατομμύρια ευρώ με έμφαση στην άρδευση της Ερμιονίδας. Ήδη προωθείται η συντήρηση – αναβάθμιση του Αναβάλου και η αύξηση των αρδευόμενων περιοχών καθώς και η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης στο Πορτοχέλι, το Κρανίδι αλλά και στις πηγές του Αναβάλου. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό, ότι όσον αφορά το φράγμα – αντλιοστάσιο του Αναβάλου η προμήθεια της νέας αντλίας των 8.500 κυβικών, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, με την υπογραφή του Περιφερειάρχη, θα συμβάλλει στην ενίσχυση και σταθερή λειτουργία των αντλιών αλλά και στην υπερκάλυψή τους στην περίπτωση που προκύψουν απρόβλεπτες βλάβες.
Τέλος, τα πρόσφατα ευρήματα του υποβρύχιου drone περί στεγανότητας του φράγματος και μη εισροής θαλάσσιου νερού από αυτό και τα αποτελέσματα για την ποιότητα του νερού που προέκυψαν από τις αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από τις πηγές του θαλάσσιου πυθμένα, σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές και καθιστούν αναγκαία μια ολοκληρωτική και ποιοτική συντήρηση του φράγματος, η οποία δυστυχώς δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1968 έως σήμερα.
Η νέα περιφερειακή αρχή Δημήτρη Πτωχού, στηρίζοντας την εξωστρέφεια, συνεχίζει την προσπάθειά της με αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ