ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση αφορολόγητου ορίου με την είσοδο του 2024 – Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Με την είσοδο του 2024 τέθηκε σε εφαρμογή και η αύξηση του ορίου του αφορολόγητου. 

Ειδικότερα, ελαφρύνσεις από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ το 2024 αναμένεται να έχουν περίπου 1,34 εκατ. οικογένειες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών με ανήλικα ή εξαρτώμενα ενήλικα τέκνα.

Πιο συγκεκριμένα το τρέχον έτος το αφορολόγητο όριο ετησίου ατομικού εισοδήματος για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη φορολογούμενο με 1 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ. Η νέα αυτή φορολογική ελάφρυνση αφορά οικογένειες με ετήσια εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Για την ακρίβεια, από το φορολογικό έτος 2024 το αφορολόγητο όριο ετησίου ατομικού εισοδήματος για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί:

  • από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ εάν έχει 1 εξαρτώμενο τέκνο
  • από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ εάν έχει 2 εξαρτώμενα τέκνα
  • από τα 11.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ εάν έχει 3 εξαρτώμενα τέκνα
  • από τα 12.000 ευρώ στα 13.000 ευρώ εάν έχει 4 εξαρτώμενα τέκνα
  • από τα 13.000 ευρώ στα 14.000 ευρώ εάν έχει 5 εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.

Άμεσο όφελος από τις αρχές του 2024

Με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος που ισχύει αυτή τη στιγμή, το όφελος σε ετήσια μείωση φόρου θα ανέλθει σε 90 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο και σε 220 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 ή περισσότερα τέκνα.

Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με εξαρτώμενα τέκνα το όφελος θα είναι πιο άμεσο καθώς θα γίνει αντιληπτό ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 και θα έχει τη μορφή μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος που επιβάλλεται επί των φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών. Δηλαδή, θα προκαλέσει αύξηση στα καθαρά ποσά αποδοχών από τον Ιανουάριο του 2024. Η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και συνακόλουθα η αύξηση των καθαρών αποδοχών θα ανέρχεται:

  • Σε 6,4 έως 7,5 ευρώ για όσους έχουν ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
  • Σε 15,7 έως 18,33 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

Εκπτώσεις

Σημειώνεται ότι το βασικό αφορολόγητο όριο ετησίου ατομικού εισοδήματος, για τον άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα μισθωτό εργαζόμενο, τον συνταξιούχο και τον κατ’ επάγγελμα αγρότη χωρίς εξαρτώμενα τέκνα θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ που έχει διαμορφωθεί εδώ και πάνω από 4 χρόνια.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι όλα τα αφορολόγητα όρια για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παρέχονται με τη μορφή εκπτώσεων φόρου από τον φόρο που αναλογεί με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Στην κλίμακα αυτή, η οποία δεν προβλέπεται προς το παρόν να μεταβληθεί, τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος φορολογούνται με 9%, τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ) φορολογούνται με 22%, τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ) φορολογούνται με 28%, τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ) φορολογούνται με 36% και το υπερβάλλον ποσό εισοδήματος, πάνω από τα 40.000 ευρώ, φορολογείται με 44%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εστιατόριο στο Ναύπλιο ζητάει σερβιτόρο ή σερβιτόρα

AGGELOS DRITSAS

Χρόνια πολλά σε όλους τους : Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Στα μωβ το ιστορικό Δημαρχείο του Άργους για την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

AGGELOS DRITSAS

 ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ : Δοξολογία & Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

AGGELOS DRITSAS

Μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) Αντιπτέραρχου

AGGELOS DRITSAS

AGGELOS DRITSAS

Πρωτοποριακά βήματα στο κτίριο της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ναυπλίου BINTEO

AGGELOS DRITSAS

ΠΟΥ: Απίστευτα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά κοροναϊού και γρίπης, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

AGGELOS DRITSAS

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2024. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

𝝥𝝦𝝤𝝨𝝟𝝠𝝜𝝨𝝜 𝝚𝝟𝝙𝝜𝝠𝝮𝝨𝝜𝝨 𝝚𝝢𝝙𝝞𝝖𝝫𝝚𝝦𝝤𝝢𝝩𝝤𝝨 – 𝗔𝗥𝗚𝗢𝗦 𝗦𝗧𝗥𝗘𝗘𝗧 𝗙𝗢𝗢𝗗 𝗙𝗘𝗦𝗧𝗜𝗩𝗔𝗟

AGGELOS DRITSAS

Στο νοσοκομείο καθηγητής από ηλεκτροπληξία – Χτυπήθηκε από ρεύμα όταν έβαλε στην πρίζα υπολογιστή

AGGELOS DRITSAS

Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

AGGELOS DRITSAS