ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Τι συμβολίζει το κόκκινο αυγό;

Όλοι τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, αλλά λίγοι γνωρίζουν επακριβώς τον λόγο. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών το Πάσχα είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες και συμβολισμούς, που συνδυάζει στοιχεία από την παγανιστική και χριστιανική.

Επίσης, το αυγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Το έθιμο με το τσούγκρισμα των αυγών ξεκίνησε αρχικά ως παιχνίδι στη βόρεια Αγγλία. Αυτός που είχε το πιο γερό αυγό και κατάφερνε να συντρίψει τους αντιπάλους του ήταν και ο νικητής.

Άλλη εκδοχή έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Όπως το μικρό κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού του κι έρχεται στη ζωή, βλέποντας το φως, έτσι αντίστοιχα, σπάζοντας το αυγό, κομματιάζεται ο θάνατος κι έρχεται το φως και η ζωή.

Πολλοί κρατούν και δεν τσουγκρίζουν το πρώτο αυγό που βάφεται, γιατί ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να πειραχτεί. Κάποιοι το φυλούν όλο τον χρόνο στο εικονοστάσι τους, μέχρι την επόμενη Μ. Πέμπτη. Τότε το φυτεύουν στα χωράφια τους ή το κρεμούν στις μάντρες των ζώων, για να είναι γόνιμα.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών αποτελεί ένα παραδοσιακό και σημαντικό έθιμο του Πάσχα, με πολυεπίπεδα συμβολισμούς που συνδέουν την παγανιστική και χριστιανική παράδοση.

Πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, το να τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά, αποτελεί μια χαρούμενη και κοινωνική δραστηριότητα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και συμβάλλει στο πνεύμα της γιορτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027

admin

28η Οκτωβρίου: Υψηλή επισκεψιμότητα αναμένουν τα καταστήματα εστίασης στο Ναύπλιο (βίντεο)

diktio

Ημερίδα στο Ναύπλιο για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Ανατολικής Πελοποννήσου

diktio

Πρώτη συνάντηση για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Ναυπλίου

admin

Covid: Με μέτρα προστασίας από τον ΕΟΔΥ θα ανοίξουν τα σχολεία

admin

“Το συναξάρι της Αργυρώς της λεπρής”: Ομιλία στο Κιβέρι Αργολίδας

admin

Μανταρίνια: Μειωμένη στο 50% η παραγωγή σε χωριά της Αργολίδας

diktio

Γιάννης Μελίδης: Έφυγε ο τελευταίος των “Μοϊκανών” της θρυλικής ομάδας του Πανναυπλιακού του ’50

diktio

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

admin

Στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών βρέθηκε σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα.. BINTEO REPORTAZ DRONE

AGGELOS DRITSAS

Το Κιβέρι έδειξε αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

diktio

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας

admin