ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίδομα γέννησης: Σήμερα καταβάλλονται τα αναδρομικά στις δικαιούχους

Αναδρομικά σε χιλιάδες μητέρες

Αναδροµικά από 400 έως 1.500 ευρώ θα λάβουν 58.812 µητέρες που απέκτησαν παιδί εντός του 2023, σήμερα Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε στην αύξηση των επιδοµάτων γέννησης, σημειώνει η «Απογευματινή».

Οι µητέρες αυτές θα πάρουν αναδροµική αύξηση για το επίδοµα γέννας των 2.000 ευρώ που έλαβαν το 2023, που ισούται:

– Για το 1ο τέκνο 2.400 ευρώ (αύξηση 400 ευρώ).

– Για το 2ο τέκνο 2.700 ευρώ (αύξηση 700 ευρώ).

– Για το 3ο τέκνο 3.000 ευρώ (αύξηση 1.000 ευρώ).

– Για το 4ο τέκνο και άνω 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).

– Για τα δίδυµα το ποσό των 2.400 ευρώ θα καταβάλλεται εις διπλούν.

Σε όσες γέννησαν από τον Ιανουάριο και µετά, οπότε αυξήθηκε το σχετικό επίδοµα, η 1η δόση χορηγείται τον επόµενο µήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί. Η 2η δόση καταβάλλεται έπειτα από 5 µήνες. Για παράδειγµα, µια οικογένεια που το 2023 απέκτησε το δεύτερο παιδί και έλαβε τις 2.000 ευρώ, ενώ το 2020 είχε κάνει το πρώτο παιδί, θα επιδοτηθεί µε άλλα 700 ευρώ για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, µε καταβολή της αύξησης στις 30 Απριλίου. Το επίδοµα γέννησης καταβάλλεται στη µητέρα που διαµένει µόνιµα και νόµιµα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναµο οικογενειακό εισόδηµα έως 40.000 ευρώ (σ.σ.: έως 80.000 ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδηµα).

Το κόστος των αναδροµικών µόνο για το 2023 ανέρχεται στο ποσό των 36.247.500 ευρώ, ενώ για την τρέχουσα µηνιαία καταβολή του επιδόµατος γέννησης οι δικαιούχοι λαµβάνουν το αυξηµένο ποσό. Οι δικαιούχοι του επιδόµατος γέννησης για τον µήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 10.119 και το ποσό της καταβολής ανέρχεται σε 11.165.950 ευρώ. Να σηµειωθεί ότι µετά την ψήφιση του σχετικού νόµου τον περασµένο Φεβρουάριο, το επίδοµα γέννησης αυξήθηκε από τις 2.000 ευρώ στις 2.400 για ένα παιδί και ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ.

Επίδοµα µητρότητας: Η περίπτωση των αναπληρωτριών

Παράλληλα, αναµένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για το επίδοµα µητρότητας στις γυναίκες που εργάζονται ως αναπληρώτριες. Σύµφωνα µε το Mega, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι αναπληρώτριες, για να λάβουν το επίδοµα µητρότητας, θα πρέπει να έχουν το µίνιµουµ των ενσήµων, δηλαδή 200. Όπως αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις, η µητέρα ασφαλισµένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελµατίας, αυτοαπασχολούµενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας µητρότητας διάρκειας 9 µηνών, η οποία εκκινεί µετά τη λήξη του επιδόµατος µητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριµένα µετά το πέρας 14 εβδοµάδων από την εποµένη του τοκετού. Επισηµαίνεται ότι έχει αναδροµική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της µητρότητας δικαιούνται και όσες µητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδοµάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από τις 24 Σεπτεµβρίου 2023 και µετά.

Για 9 µήνες το ποσό θα είναι 830 ευρώ ανά µήνα. Συνολικά θα είναι 7.470 ευρώ, δηλαδή καθαρά 706 ευρώ επί 9 µήνες, σύνολο 6.354 ευρώ, που αφορά ασφαλισµένες ελεύθερες επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενες και αγρότισσες. Οι προϋποθέσεις είναι να βρίσκονται ασφαλιστικά ενήµερες, να µην έχουν δηλαδή οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Θα έχει αναδροµική ισχύ και θα ισχύσει για όσες µητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεµβρίου του 2023. Η καταβολή θα ξεκινήσει από την πρώτη του επόµενου µήνα της αίτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα, Σάββατο 20/4 στο Δημαρχείο Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Ελπίδα Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Πουλάνε δημόσιο αναδασωτέο δάσος στην Ερμιονίδα – Πως κατάφεραν να το αποχαρακτηρίσουν

AGGELOS DRITSAS

Συντήρηση του δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου του Δήμου Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Η παράταξη Δαμούλου κέρδισε και τις επαναληπτικές εκλογές του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Ανδριανός Παρέμβαση στη Βουλή για τη φημολογία λειτουργίας τζαμιού στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου.

AGGELOS DRITSAS

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τα ξεχωριστά Θεοφάνια της Ερμιόνης

AGGELOS DRITSAS

Ημέρα Αγιασμού σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ερμιονίδας.

AGGELOS DRITSAS

ΑΣΕΠ: 775 προσλήψεις μόνιμων στα νοσοκομεία χωρίς πτυχίο

AGGELOS DRITSAS

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Οι Επετειακές Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γ’ “κατ’ επανάληψιν” Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

AGGELOS DRITSAS

ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Πολυδύναμο Κέντρο – Κινητή Μονάδα

AGGELOS DRITSAS