ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία), δυσφορία, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό, δερματίτιδες, ερεθισμό στα μάτια, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στο λαιμό. Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10. Αρκετά μοντέλα καθαριστών αέρα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή PM 2.5 που δείχνει το ποσοστό της συγκέντρωσης στον αέρα του χώρου όπου λειτουργεί ο καθαριστής αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Ευρωεκλογές 2024: Συμμετέχω – Δεν απέχω” από το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις θα μοιραστούν 65 εκατομμύρια ευρώ

admin

Ο Ιωάννης Γκιουμές ανανεώνει την υποψηφιότητά του για 3η φορά με την παράταξη “Αλλαγή Πορείας”

diktio

Ημερίδα στο Ναύπλιο για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Ανατολικής Πελοποννήσου

diktio

Δυο συλλήψεις για ναρκωτικά και απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Αργολίδα

diktio

Οι Λακωνικοί Κήποι βάζουν τον πήχη ψηλά..και προκαλούν όποιον μπορεί να τον βάλει ψηλότερα

diktio

”Νέα Πελοπόννησος”: Εγκαίνια εκλογικού κέντρου στο Άργος την Πέμπτη 28/9

diktio

Μίνι τουρνουά βόλεϊ από την Γυμναστική Ένωση Ναυπλίου για αγόρια και κορίτσια Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

diktio

Τις είχαν κλέψει όταν ήταν μωρά και βρέθηκαν στο…TikTok!

admin

Σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης από το 2ο Λύκειο Ναυπλίου απέναντι στην κακοποίηση των γυναικών

diktio

Δημοτικό Συμβούλιο με 25 θέματα στο Ναύπλιο

admin

“Κλείδωσαν” πολύ χαμηλά οι τιμές για τα πράσινα τιμολόγια

admin