ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πανοραμική λήψη από τo Μύλο βόρεια της πόλης. (φωτο: Ηλίας Γ. Κόνδης)

Ξέρω κάτι σκυφτούς θαλασσινούς,

που την ταβέρνα τους ορίζοντα τη λένε

κι όλο ονειρεύονται γαλάζιους αιγιαλούς

κι ολημερίς στο στόμα τους μισό τσιγάρο καίνε.

Κι ως γέρνει η μέρα το καυκάλι της βαρύ

και η νύχτα λένε τον πουνέντη θα κρατήσει,

απίθωσαν τα άρμενα στη μέση, στην αυλή

και πάλι θα αναβάλλουνε ταξίδι, που θ’ αρχίσει.

Διαβάζοντας τους στίχους αυτούς στους «απόμαχους των άρμενων» του Πέτρου Εμ. Λακουτσή, μου ήρθε στο μυαλό ο «Στρατής» του Κώστα Χατζή και χωρίς να το καταλάβω άρχισα να μουρμουράω τραγουδιστά τους στίχους. Είναι περίεργο πως ένα περιοδικό μπορεί να σου δημιουργήσει διάφορα συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρει ένα θησαυρό γνώσεων ιστορίας, λαογραφίας, κλπ, από τις τοπικές κοινωνίες της Ερμιονίδας εμπλουτίζοντας την οπτική και για τους δικούς μας τόπους. 

Το νέο τεύχος του περιοδικού «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα», δεν αποτελεί απλά μια αξιόλογη προσπάθεια τοπικής εμβέλειας, ούτε μια συγκινητική καταγραφή παλιών ιστοριών και θεμάτων. Πρόκειται για μια δεκαπεντάχρονη συστηματική καταγραφή της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής ζωής ενός τόπου που ρίζωσε στις διασταυρώσεις των περασμάτων του χρόνου. Η μεγάλη ιστορία, τα αρχαιολογικά της αποτυπώματα και η μικρή, καθημερινή ιστορία των απλών ανθρώπων που την κατοίκησαν και την αγάπησαν, που την πλούτισαν με την εργασία και τα κόπια τους, συναντιούνται, μπλέκονται και διηγούνται τις μεγάλες και μικρές στιγμές τους στις σελίδες αυτού του περιοδικού. Είχα γράψει και πάλι, με την ευκαιρία της έκδοσης του περιοδικού της Βιβλιοθήκης «Παλαμήδης», πως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το περιοδικό της Ερμιόνης παρέμενε το μοναδικό περιοδικό στην Αργολίδα, μέσα από τις σελίδες του οποίου εκφραζόταν με τον καλύτερο τρόπο ο αργολικός πολιτισμός. Ήταν και παραμένει κατάκτηση για το αργολικό κοινό και για το ευρύτερο κοινό της χώρας μας, η έκδοση που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας η οποία έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, με την φροντίδα του μέλους του Δ.Σ. και άοκνου ερευνητή Γιάννη Σπετσιώτη, σειρά ερευνών και καταγραφών για την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα.

«Γράφουμε», σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής, «με την καρδιά μας και εκφράζουμε αυτά που αγαπάμε, γιατί η Ερμιονίδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Γράφουμε για τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή, για τον πολιτισμό και τις τέχνες, για την παιδεία, την ιστορία, την εκπαίδευση, τη λαογραφία και τόσες άλλες πτυχές της ζωής «άλλοτε και τώρα». Γράφουμε για χάρη της πατρίδας μας και των παιδιών μας και πιστέψτε μας αυτό είναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της διαδρομής μας. Επιπλέον, φροντίζουμε ώστε νέοι άνθρωποι, που αποτελούν την ελπίδα του τόπου για ένα δημιουργικό και προοδευτικό μέλλον, να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια».

«Άγιοι Ανάργυροι»: Αγροτικός – Γεωργικός – Πιστωτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης.

Ανάμεσα στους εργάτες του πνεύματος που ξεχωρίζουν για το πάθος με το οποίο συντηρούν την εκδοτική προσπάθεια, η Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας. Το άρθρο της για τον Συνεταιρισμό «Άγιοι Ανάργυροι» είναι ένα από τα πολλά διασωστικά κείμενα που δίνουν μορφή και φωνή σε όλες και όλους εκείνους που δημιούργησαν πολιτισμικό πλούτο στην περιοχή και όργωσαν παραγωγικά την οικονομική και κοινωνική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Η Παρασκευή Σκούρτη αποτελεί τον θησαυροφύλακα του πλούτου αυτού και το εκφράζει τόσο με τα κείμενα και τις εκδόσεις της, όσο και με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό με το οποίο εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και μνημονεύει τους ανθρώπους του τόπου.

Δεκαπέντε χρόνια ζωής του περιοδικού δεν αποτελεί μεγάλο χρονικό διάστημα για μια έκδοση. Ίσως γι’ αυτό να είναι ζηλευτή και αξιέπαινη η προσπάθεια καθώς το υλικό που έχει παρουσιάσει είναι αντιστρόφως ανάλογο, σε ποιότητα και ποσότητα, του χρόνου ζωής του. Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται και με το 33ο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε έχοντας μια σειρά πλούσιων άρθρων αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας και φυσικά, μικρές γλυκές στιγμές από την καθημερινότητα, την αλλοτινή και την τωρινή, που γεμίζουν πλούσια τις σελίδες του περιοδικού με λόγια και εικόνες αλλά και γλυκά συναισθήματα τις καρδιές των αναγνωστών. Αναζητήστε το και ενισχύστε αυτή την αξιόλογη έκδοση. (Τηλέφωνο Επικοινωνίας Παρασκευή Σκούρτη 27540 31523 Ερμιόνη 210 4116650 Πειραιάς proskyk@yahoo.gr).

(Γ.Κόνδης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εργασίες πυροπροστασίας στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Κοπή πίτας 2024!!

AGGELOS DRITSAS

Το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου επισκέφτηκε το σπήλαιο Φράγχθι

AGGELOS DRITSAS

Ο Χρήστος Μπολώσης αποφάσισε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές με την “Αλλαγη Πορείας”

AGGELOS DRITSAS

Με τη συμμετοχή του ΚΔΑΠ Άργους, του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους..

AGGELOS DRITSAS

ΣΟΚ στο Ναύπλιο: Πέθανε ξαφνικά ο 45χρονος φαρμακοποιός Γιώργος Χαραλαμπάκης

AGGELOS DRITSAS

“Ο Θαλασσόπυργος”: Η περιπέτεια μιας αχώριστης παρέας παρουσιάζεται στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Ευρωεκλογές 2024 αποτελέσματα: Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές – Ποιοι μένουν εκτός

AGGELOS DRITSAS

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν και αύριο στο Ναύπλιο  λόγω ασφαλτοστρώσεων

AGGELOS DRITSAS

Ύδρα: Σύλληψη 13 αλλοδαπών τουριστών που έβαλαν φωτιά με… πυροτεχνήματα

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Καιρός: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες 

AGGELOS DRITSAS