ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (χειρουργική μέσω οπών, χωρίς τομές) έχει καθιερωθεί ως μέθοδος εκλογής σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία 30 και πλέον έτη εφαρμόζονται πληθώρα ενδοσκοπικών επεμβάσεων στην ειδικότητα της Ουρολογίας με λίγο-πολύ γνωστά οφέλη για τον ασθενή: μικρότερο τραύμα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη ανάρρωση και μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερη απώλεια αίματος, ασφαλές ογκολογικό αποτέλεσμα, κ.α.

Η χρήση συστημάτων τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) που εφαρμόζεται τα τελευταία έτη (η πρώτη 3D λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στον κόσμο έγινε μόλις το 2010) αποτελεί μια τεχνολογική αναβάθμιση στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία με σκοπό να διευκολύνει κυρίως τον χειρουργό, έχοντας όμως τον αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο και όφελος για τους ασθενείς.

Οι νέες ενδοσκοπικές κάμερες επιτρέπουν την υψηλή ανάλυση του ενδοσκοπικού πεδίου και σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη εικόνα, που απαιτεί την χρήση ειδικών τρισδιάστατων γυαλιών από τους χειρουργούς, δημιουργούν στερεοσκοπική όραση. Έτσι η εικόνα του χειρουργικού πεδίου επανέρχεται στην τρισδιάστατη μορφή της όπως ακριβώς και συμβαίνει και με την ανθρώπινη όραση, γεγονός που ξεπερνά το βασικό μειονέκτημα της κλασσικής λαπαροσκόπησης με οθόνη που είναι η δυσδιάστατη εικόνα.

Στην Ουρολογία μεγάλες ογκολογικές επεμβάσεις όπως η νεφρεκτομή, η προστατεκτομή και η κυστεκτομή υποβοηθούνται εξαιρετικά από την 3D απεικόνιση προσδίδοντας στον χειρουργό καλύτερη αντίληψη του οπτικού πεδίου, άνεση κατά την διάρκεια χειρουργείου και διευκόλυνση κατά την εκτέλεση λεπτών χειρισμών όπως για παράδειγμα οι αναστομώσεις οργάνων.

Στη βιβλιογραφία, πολλές έρευνες δείχνουν πλεονεκτήματα της χρήσης τρισδιάστατης εικόνας ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο με μικρής εμπειρίας χειρουργούς1, μέχρι και για συγκεκριμένες επεμβάσεις όπως η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική2 που χρειάζεται λεπτομερή ανακατασκευή της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού. Τα δε πλεονεκτήματα της 3D λαπαροσκοπικής προστατεκτομής3 για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν τον μικρότερο χειρουργικό χρόνο, λιγότερη απώλεια αίματος και παρόμοιο ογκολογικό και λειτουργικό (εγκράτεια, διατήρηση στύσης) αποτέλεσμα σε σύγκριση με την κλασσική λαπαροσκοπική τεχνική.

Γενικώς, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μία τάση αύξησης της χρήσης των 3D λαπασκοπικών εξοπλισμών ενώ εάν λάβουμε υπόψιν και το κόστος, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τα κλασσικά συστήματα αλλά σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα ρομποτικά, οι 3D λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν μία αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων.

Βιβλιογραφία

1. Spille J, et al. 2D Versus 3D in Laparoscopic Surgery by Beginners and Experts: A Randomized Controlled Trial on a Pelvitrainer in Objectively Graded Surgical Steps. J Surg Educ. 2017 Sep-Oct;74(5):867-877.

2. Chondros K, Siebra M, Hoarau N, Menard J, Bryckaert P-E, Mandron E. Laparoscopic 3D-vision radical prostatectomy: A case series study on perioperative outcomes. European Urology Supplements 2018;17:e1866.

3. Χόνδρος Κ. 3-D έναντι συμβατικής 2-D λαπαροσκοπικής πυελοπλαστικής: Πόσο επηρεάζεται η χειρουργική επίδοση; Αποτελέσματα μετα-ανάλυσης. 25ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο, 06-09 Οκτ 2022, Αθήνα

Χόνδρος Κώστας MD,MSc,FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος

Ουρολογικό Ιατρείο AFFIDEA Κρήτης / Συνεργάτης CretaInterClinic HHG

Laparoscopic Urologic Surgery Certificate of IRCAD Strasbourg University, France

Μετεκπαιδευθείς στη Λαπαροσκοπική Ουρολογία στο Clinique du Prē, Le Mans, France και Ουρο-ογκολογία στο University Hospital of Krakow, Poland

www.chondros-urology.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το Σάββατο του Λαζάρου αναβιώνει στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

SOS για τα κρούσματα COVID ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

diktio

Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει ζωή.

admin

Ευχαριστήρια Επιστολή στη Μαιευτική Κλινική Άργους

admin

Πελοπόννησος: Κλοπές και ναρκωτικά στο αστυνομικό δελτίο

diktio

Το συσσίτιο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου χρειάζεται εθελόντριες

diktio

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς με αυξήσεις στα διόδια – Πόσο θα στοιχίζει η διαδρομή Αθήνα – Ναύπλιο

diktio

Εντοπίστηκε το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ στην Ύδρα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σχέδιο δράσεων 980.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον Τουρισμό

diktio

Με αγκαλιές υποδέχθηκαν οι Λάκωνες τον Πέτρο Τατούλη

diktio

Η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του πεσόντος Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη

diktio

ΙΝΑΧΟΣ : Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εγκατάσταση και δωρεάν διάθεση WiFi Internet ( 5g Νεολαία Ίναχου )

admin