ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Η πρόταση της ΓΣΕΕ για 908 ευρώ, η απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας

Η ΓΣΕΕ κατέθεσε σήμερα την πρότασή της για να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 908 ευρώ όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΓΣΕΕ, «με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και βάσει του μείζονος στόχου των συνδικάτων, που είναι η διασφάλιση συνθηκών, στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μην βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, η ολιστική πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τον κατώτατο μισθό το 2024 είναι η εξής:

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη “συρροή” τους και επέκταση της ισχύος τους).

Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).

Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας».

Κατώτατος μισθός: Τι είπε ο Τσακλόγλου

Για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό μίλησε νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”.

Όπως είπε για τον  κατώτατο μισθό, υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία είναι και πολύ καλή κιόλας. Δηλαδή έχουμε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έχουμε μια επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα καταλήξουν σε ένα τελικό πόρισμα προς την υπουργό Εργασίας και μετά θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο όπου λαμβάνεται η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το νόμο, θα αρχίζει να ισχύει από την 1η Μαΐου, αλλά γνωρίζουμε ότι πάρα πολλά άτομα, ειδικά εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα οποία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αρχίζουν να εργάζονται νωρίτερα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει έκτακτα το μέτρο να ξεκινάει από την 1η Απριλίου, και νομίζω ότι αυτό καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, είπε.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα είπε ότι, έχουμε δύο πράγματα εκεί: Το ένα είναι το ότι πότε ξεκινάμε να ψάχνουμε για κόσμο και το δεύτερο είναι το ότι πραγματικά υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που όπως βλέπουμε κι εμείς από διάφορες έρευνες που κάνουμε στο υπουργείο, υπάρχουν ειδικότητες στον τουρισμό οι οποίες δεν καλύπτονται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση των μετακλήσεων, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, και τελικά βλέπουμε ότι το πρόβλημα λύνεται.

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τουριστικό τομέα είναι ένα θεσμικό πρόβλημα το οποίο έχουμε, το οποίο είναι τί κάνουμε από την πλευρά της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ας πούμε για παράδειγμα, ίσως να έχουμε ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία τα κατευθύνουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι σε επαγγέλματα τέτοια τα οποία πραγματικά τα έχει και πολύ μεγάλη ανάγκη η οικονομία, αλλά επιπρόσθετα δίνουν και ικανοποιητικές απολαβές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει την Ομαδική Εικαστική Έκθεση “Από τη Μεταβυζαντινή Τέχνη στo Σήμερα”

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου Καλημέρα και καλό Μήνα

AGGELOS DRITSAS

Το ΣΔΕ Κρανιδίου στην Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη “Ermionis”

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ «2η Γιορτή Μανταρινιού», στο Δρέπανο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΣΤΑΖ AFTODIOIKISI.TV

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Οδηγίες για καθαρό περιβάλλον – Διεύθυνσης Καθαρότητας, Περιβάλλοντος και Πράσινου

AGGELOS DRITSAS

Το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη

AGGELOS DRITSAS

Από την αναχώρηση μέχρι την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης και την επιστροφή!

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων: Καλή, δημιουργική και ευχάριστη εβδομάδα

AGGELOS DRITSAS

Πριν από 17 μήνες, όταν ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος Ιωάννης Μαλτέζος μου εμπιστεύθηκε τη διαχείριση της «Αργώ Α.Ε.»

AGGELOS DRITSAS

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Αθανάσιο και ετοιμασία του Επιταφίου.

AGGELOS DRITSAS

Ευχαριστώ όλο το προσωπικό καθαριότητας και τους εργάτες που μας παρέδωσαν μια πόλη καθαρή !

AGGELOS DRITSAS