ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Με τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης να δοκιμάζονται από τις τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις – που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες άλλων κοινωνικών ομάδων – στο Παρίσι επικρατεί έκδηλη ανησυχία για τη συμμετοχή και των Γάλλων αγροτών σε αυτό το μέτωπο.

Μέχρι χθες οι κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών, ήταν μάλλον περιορισμένης κλίμακας και είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου, του Α64.

Αλλά όσο στις άλλες χώρες η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και εκτεταμένα οδικά δίκτυα έχουν παραλύσει, ο πρόεδρος Μακρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις νιώθοντας έντονα την απειλή επανάληψης κινητοποιήσεων, που θα θυμίζουν εκείνες των «κίτρινων γιλέκων».

Οι Γάλλοι αγρότες έχουν θέσει αιτήματα όπως η μείωση του κόστους της ενέργειας, κάποιες φορολογικές απαλλαγές και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ να δεχθεί χθες Δευτέρα στο Παρίσι εκπροσώπους συνδικάτων των αγροτών, αναβάλλοντας εκ παραλλήλου τις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση επί ενός νομοσχεδίου που αφορά τον γαλλικό γεωργικό τομέα.

Στόχος των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο εν μέρει προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι ο υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.

Η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο ‘Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τι συζήτησαν για το Άργος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον Γιάννη Μαλτέζο

AGGELOS DRITSAS

 Ναύπλιο: Φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αγκυροβολημένα σκάφη στο λιμάνι

AGGELOS DRITSAS

Γνωρίζει ο ΣΕΓΑΣ την κατάσταση των γραφείων στο Ναύπλιο;

AGGELOS DRITSAS

Ελληνική Παράδοση

AGGELOS DRITSAS

Δημοτικό Ωδείο Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Ο Κωνσταντίνος Πασσιάς με την “Αλλαγη Πορείας” για την ανάπτυξη του Δήμου και την ενίσχυση των αγροτών

AGGELOS DRITSAS

Κάλεσμα στην προοδευτική κοινωνία απευθύνει ο Πέτρος Τατούλης

AGGELOS DRITSAS

Τη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου η κοπή πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ναυπλίου Νέας Δημοκρατίας

AGGELOS DRITSAS

AGGELOS DRITSAS

Αναβάλλεται η κεντρική ομιλία του Δημήτρη Καμπόσου λόγω της κακοκαιρίας

AGGELOS DRITSAS

Αύριο Τετάρτη 10 Ιουλίου από ώρες 06.00 έως 10.00 Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ

AGGELOS DRITSAS