ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια
Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.

Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Έίχε γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σπουδαίες διακρίσεις
Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ , καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το ταχυδρομείο Τολού αναστέλλει την λειτουργία του

AGGELOS DRITSAS

Ευχάριστη έκπληξη για τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

To ‘’Φιλοζωικό Πάρκο” του Δήμου Άργους – Μυκηνών’’ άνοιξε τις πόρτες του!

AGGELOS DRITSAS

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ( Γιώργος Σαμπάνης – Μόνο Εσύ )

AGGELOS DRITSAS

Πρεμιέρα για το “καλάθι του ‘Αη Βασίλη” – Ποιες κατηγορίες παιχνιδιών αφορά

AGGELOS DRITSAS

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.1888-ΑΛΚΥΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ=3-1

AGGELOS DRITSAS

Σαν σήμερα, στις 27 Μαΐου 2005, εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός π. Ελευθέριος Τσίρος

AGGELOS DRITSAS

21 τροχαία το Νοέμβριο στη Πελοπόννησο με δυο νεκρούς και 23 τραυματίες

AGGELOS DRITSAS

Σύσταση στους κάτοικους του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Με αφορμή τη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μας προσέφεραν ένα απολαυστικό χορωδιακό βράδυ.

AGGELOS DRITSAS

Άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι

AGGELOS DRITSAS