ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια
Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.

Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Έίχε γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σπουδαίες διακρίσεις
Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.
Ενδεικτικά αναφέρονται:

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ , καλό ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βρήκαν νεκρό τον φύλακα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: «Στολίδια στην Αμμο» «Στάχτη και Πούλβερη» να γίνουν οι εγκαταστάσεις ΑμΕΑ

AGGELOS DRITSAS

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου.

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών ενημερώνει ότι σήμερα το απόγευμα εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στη Σκοτεινή.

AGGELOS DRITSAS

NAΥΠΛΙΟ: Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Δηλώστε Συμμετοχή στην «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ» 2024

AGGELOS DRITSAS

Οι Έφεδροι Αξιωματικοί της Αργολίδας έκοψαν την πίτα τους

AGGELOS DRITSAS

Γ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: EΘΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΑ 2000 1-1

AGGELOS DRITSAS

Συγχαρητήρια του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Ορφανού στον Υποστράτηγο Ηλία Αξιοτόπουλο

AGGELOS DRITSAS

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον θάνατο του Γιάννη Γεωργόπουλου

AGGELOS DRITSAS

Ελληνίδα αυτοκτόνησε πηδώντας από την οροφή εμπορικού κέντρου

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS