ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεπιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;», που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, οι Δήμοι Ξηρομέρου, Επιδαύρου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, στις 1 και 2 Μαρτίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο “Αντώνη Τρίτση” με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ΟΤΑ, φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Στη διημερίδα εξετάστηκαν τα νομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη με ραγδαίους ρυθμούς επέκταση των υδατοκαλλιεργειών στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Αντικείμενο των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν από τους αρμόδιους επιστήμονες ήταν οι δυσμενείς συνέπειες στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον από την ένταση της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας, τα προβλήματα από τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση και τον έλεγχο της λειτουργίας τους, οι αλληλεπιδράσεις με άλλες εξίσου επιβαρυντικές για το θαλάσσιο περιβάλλον δραστηριότητες (εξορύξεις, θαλάσσια αιολικά κ.λπ.) και οι επιπτώσεις στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τη φυσιογνωμία των παράκτιων περιοχών.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου, Τάσος Χρόνης, Δήμαρχος Επιδαύρου, Νικόλαος Μαστροκώστας, Αντιδήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου και Αικατερίνη Κυριακοπούλου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας.

Στην Α’ Ενότητα τα νομικά και χωροταξικά ζητήματα εξετάστηκαν από τους: Νικόλαο Μηλιώνη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Ομ. Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), Ανθή Γιαννούλου, Δικηγόρο.

Στην Β’ και Γ’ Ενότητα εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία, το δικαίωμα σε υγιεινή διατροφή, η ευζωία των εκτρεφόμενων ειδών κ.λπ. από τους: Εμμανουήλ Δασενάκη, Ομ. Καθηγητή Χημικής Ωκεανογραφίας ΕΚΠΑ, Αναστασία Μήλιου, Θαλάσσια βιολόγο, δ/ντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Ευστρατία Καμπούρη, Χημικό, τ. Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος -Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περ/ντος του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, Παύλο Χαραλάμπους, αλιέα, Οικονομολόγο, εκπρόσωπο αλιέων Άρτας, Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, Λεωνίδα Βατικιώτη, Οικονομολόγο, δημοσιογράφο, Σταύρο Μαλιχούδη, Δημοσιογράφο, αρχισυντάκτη Solomon, Φαίη Ορφανίδου, Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΘΕΤΗ (Πόρος), Chiara Caprio, Εκπρόσωπο του οργανισμού Essere Animali, Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρο Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Νικόλαο Γιαννούλη, Φυσικό, περιβαλλοντολόγο, τ. δ/ντή του Κέντρου Υδροβιολογικών Ερευνών (ΚΥΒΕ).

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση με το κοινό.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο πλαίσιο της διημερίδας: The dark side of fish farming in Greece του οργανισμού Essere Animali και Until the End of the World του δημοσιογράφου Francesco De Augustinis (Α’ προβολή στην Ελλάδα).

Την δεύτερη ημέρα, μετά από την κεντρική εισήγηση του Ηλία Γεωργαλή, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου & Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων & Αιτωλοακαρνανίας, ακολούθησαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων, ΟΤΑ, κομμάτων και πολιτικών κινήσεων και πολιτών και, τέλος, έκδοση ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

————————————————–

ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων και συλλογικοτήτων για τις υδατοκαλλιέργειες, από την διεπιστημονική διημερίδα της 2/3/2024 με τίτλο: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;»

Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, από δραστηριότητα με συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μετατρέπονται σε γίγαντα με πήλινα πόδια ο οποίος στηρίζεται σε αδρές χρηματοδοτήσεις και αναπτύσσεται εντατικά σε βάρος του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η αδειοδότηση και η λειτουργία των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας στηρίζεται αποκλειστικά στη λογική της έντασης, της μεγέθυνσης και της ανταγωνιστικότητας και παραβιάζει τις αρχές και τα όρια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας διενεργείται σε βάρος ακόμα και των περιοχών Natura, παρά τη σχετική καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Απαξιώνει τις απόψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγνοεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η οργάνωσή της καταλήγει ουσιαστικά σε κατάληψη και «αυτοδιαχείριση» της θάλασσας και των ακτών, απαξιώνει το τοπίο, τον τουρισμό, τη φυσιογνωμία και τις παραδοσιακές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και εντείνει την ανασφάλεια και την πίεση στους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές.

– Είμαστε αντίθετοι στο υπερεντατικό υδροκαλλιεργητικό μοντέλο που ισχύει σήμερα.

– Είμαστε αντίθετοι στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) οι οποίες στηρίζονται σε πλημμελείς, ανεπαρκείς και ανακριβείς Μελέτες που εκπονούνται χωρίς καν να υπάρχει ακόμα συνολικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (παράλειψη για την οποία η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

– Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

– Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα σύγκλισης θέσεων και κοινών δράσεων των συλλογικοτήτων για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

– Απαιτούμε την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, των ακτών και της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων.

– Ζητάμε τη θέσπιση συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού του θαλάσσιου χώρου, ο οποίος θα βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι στις απαιτήσεις αλληλοσυγκρουόμενων δραστηριοτήτων που διεκδικούν σήμερα τον θαλάσσιο χώρο (θαλάσσια αιολικά, εξορύξεις, υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.).

– Αποφασίζουμε τη συγκρότηση του «Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες» με συνεχή διεύρυνση, τη δημιουργία διαδικτυακού χώρου και τον πανελλαδικό συντονισμό των δράσεων.

————————————————–

Την Διημερίδα παρακολούθησαν πολιτικοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με livestreaming από το κανάλι του Δήμου Ξηρομέρου στο YouTube. Την παρακολούθησαν, εκτός όσων παρέστησαν δια ζώσης, και περίπου 1.500 θεατές στο διαδίκτυο.

Είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στους συνδέσμους:

————

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ΔΗΜΟΙ Ξηρομέρου ⦁ Επιδαύρου ⦁ Ερέτριας ⦁ Κύμης-Αλιβερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άργος: Η “Φόνισσα” του Α. Παπαδιαμάντη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο CINE VALIA

diktio

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ θα συναντήσει τους Δημάρχους σε Άργος και Ναύπλιο

admin

Πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κίου. 

admin

Παραδοσιακό γλέντι στο Κεφαλάρι Άργους

admin

Εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκη στην Καλαμάτα εισέπνευσαν καυστική ουσία – 5 άτομα στο νοσοκομείο

diktio

Επίδομα γέννησης: Τα νέα ποσά μετά τις αυξήσεις, πότε θα γίνουν οι πληρωμές

AGGELOS DRITSAS

Ερμιονίδα: Με επιτυχία στέφθηκε για ακόμη μια χρονιά η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου

diktio

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠ’ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ 7-4-2024  2 ΩΡΕΣ ( ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ )

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει την Ομαδική Εικαστική Έκθεση “Από τη Μεταβυζαντινή Τέχνη στo Σήμερα”

admin

Ημερίδα στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: “Η Ψυχική Υγεία των Εφήβων – Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών”

diktio

Πρωταπριλιά του 1947: Πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος και δεν το πιστεύει κανείς…

AGGELOS DRITSAS

Παγκόσμια ημέρα νερού! Νερό το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης !

AGGELOS DRITSAS