ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να χαράξει συγκεκριμένη πολιτική για τα αγροτικά θέματα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Το σώμα υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο που εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με μία προσθήκη από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

– θεωρεί πως η απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής από πλευράς πολιτείας οδήγησε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών και στη συρρίκνωση των αγροτικών πληθυσμών. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχώς αυξανόμενο

– διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή του συνόλου σχεδόν των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων (σταφίδα, αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά κ.α.), για διαφόρους λόγους και αιτίες, με κυριότερη τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή

– εκφράζει την βεβαιότητα για την αναγκαιότητα της άμεσης αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με προοπτική κάλυψης κάθε ζημιάς στην παραγωγή από φυσική αιτία και με στόχο την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον αγρότη

– απαιτεί την έκφραση συγκεκριμένης πολιτικής για τα αγροτικά θέματα, με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου, σε εθνικό και πελοποννησιακό επίπεδο, με προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών υποδομών, την άρδευση, τις νέες καλλιέργειες, την ενημέρωση και την εξειδίκευση, την προώθηση των εξαγωγών κ.α.

– ζητεί να ελεγχθεί η δυνατότητα, ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, της αύξησης της τιμής ανά στρέμμα”.

Νωρίτερα, το σώμα είχε ενημερωθεί από τους διευθυντές των 6 ΔΑΟΚ για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην φετινή αγροτική παραγωγή -σε αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σιτηρά-, με συνέπεια να προκύπτουν ζητήματα επιβίωσης των αγροτών και των καλλιεργητών καθώς το εισόδημά τους έχει ελαχιστοποιηθεί.

Οι αιτίες για τις ζημιές στην παραγωγή ποικίλουν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο καύσωνας, οι ξαφνικές ισχυρές βροχοπτώσεις, το χαλάζι, η ακαρπία, ο περονόσπορος, η προβληματική άρδευση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, αρκετές από τις ζημιές δεν τις καλύπτει ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου θα πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να αναζητούνται άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε μέσα από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, είτε από το Ευρωπαικό Ταμείο Κλιματικής Κρίσης.

Δύο σχέδια ψηφίσματος, τέλος, κατέθεσαν -χωρίς κανένα από τα δύο να λάβει επαρκή αριθμό ψήφων- οι συνδυασμοί “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και “Ανταρσία στο Μωριά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Πέθανε ο δημοσιογράφος Πολύδωρος Δάκογλου

AGGELOS DRITSAS

Κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Ήρωα στην πλατεία «Παπαρσένη».

AGGELOS DRITSAS

Συλλήψεις σε Ναύπλιο, Άργος και Ερμιόνη για κλοπές και ναρκωτικά

AGGELOS DRITSAS

Όχι ένας, όχι δύο, αλλά ΤΡΕΙΣ απόφοιτοί μας βραβεύτηκαν στο Υπουργείο Παιδείας γιατί πρώτευσαν στις σχολές τους:

AGGELOS DRITSAS

Συγχαρητήρια στους πιτσιρικάδες του Ναυτικού Ομίλου για την πρόκριση τους στην δεύτερη φάση του ηλικιακού τους πρωταθλήματος

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠ’ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ 7-4-2024  2 ΩΡΕΣ ( ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ )

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών στην εκδήλωση για την «Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ στα ιδιωτικά και δημόσια έργα στην Π.Ε. Αργολίδας»

AGGELOS DRITSAS

Σοκαριστικό ατύχημα για τον ηθοποιό Γιώργο Αμούτζα στο Ράλι Ακρόπολις

AGGELOS DRITSAS

Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου(φώτο-βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων: Οι 29 Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέγονται

AGGELOS DRITSAS

Εθελοντική αιμοδοσία στο παλιό Δημαρχείο Μυκηνών.

AGGELOS DRITSAS