ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Έκρηξη Covid και ιώσεων μετά τα ρεβεγιόν

Ραγδαία αύξηση της Covid-19, της γρίπης, των ιώσεων, αμέσως μετά τις γιορτές και με το δεδομένο ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει μέτρα ασφαλείας και δεν εμβολιάζεται, περιμένουν οι ειδικοί.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κοροναϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». «Ο κοροναϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος κάνει ουρές στα φαρμακεία για τεστ και αντιϊκά, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι περίπου 35-40%.

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής: «Θα πρέπει όλοι  μας να μάθουμε να ζούμε με κοροναϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κοροναϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».

Και συνεχίζει ο κ. Βασιλακόπουλος: «Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κοροναϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει.

Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κοροναϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κοροναϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Ποιοι πρέπει  να φοράνε μάσκες

Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως δεν χρειάζεται να φοράμε πάντα μάσκα, αλλά τώρα που υπάρχει έξαρση. «Είμαστε σε μια δύσκολη φάση η οποία θα συνεχίσει. Δεν θα εξαφανιστεί ο κοροναϊός την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, θα έχουμε και μεγαλύτερη άνοδο διότι θα έχουμε και τα κρούσματα που προκλήθηκαν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η μέχρι τώρα έκθεση ήταν μέχρι 24 Δεκεμβρίου. Άρα τώρα ναι, χρειάζεται μάσκες στους κλειστούς χώρους και το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς που μας καλούν στο σπίτι τους είναι να κάνουμε ένα τεστάκι».

Ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει πως «αν έχουμε κοροναϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».

Επίσης, προβλέπει πως «αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%».

«Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε», καταλήγει.

Οι πέντε συστάσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδόσει τις εξής συστάσεις προς τους πολίτες:

1Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Παναργειακός B.C. δίνει τον πρώτο του εντός έδρας αγώνα και μας χρειάζεται

AGGELOS DRITSAS

NAYΠΛIO : ΣΑΝ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ 12-2-2024 BINTEO DRONE

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία στην Αμφιλοχία: Έγκλημα που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία

AGGELOS DRITSAS

Παναργειακός: Η ομάδα του Άργους πήρε χρυσή νίκη στη Σύρο

AGGELOS DRITSAS

ΜΑΝΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ … ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΒΙΝΤΕΟ DRONE 29-1-2024

AGGELOS DRITSAS

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

ΤΟΛΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ : Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη…!!!

AGGELOS DRITSAS

ΑΝΔΡΙΤΣΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ 11 ΜΑΪΟΥ 2024

AGGELOS DRITSAS

Αλεξάκου – Γκλιάτη Σταματίνα: Με την Δύναμη της Προσφοράς σε πρώτο πρόσωπο για ένα Δήμο με ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία

AGGELOS DRITSAS

ΓΚΛΟΡΙΝ ΤΣΙΟΥΡΕΑ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Κορινθία: Θρήνος για δύο νεαρά παιδιά που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Κινέτα

AGGELOS DRITSAS

Στα σκουπίδια …: Πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβει μια φωτογραφία;

AGGELOS DRITSAS