ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελέγχονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας; Επίκειται αύξηση των ορίων ακτινοβολίας;

Το μείζον θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν , έθεσαν μ΄ερώτηση τους , στη Βουλή , οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , Καραμέρος Γεώργιος,Παππάς Νικόλαος,Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Μπάρκας Κωνσταντίνος και άλλοι.
Στην ερώτηση που πρώτος υπογράφει ο κ. Καράμερος , επισημαίνεται ότι το εύρος των επιπέδων της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθορίζεται ακόμη και σήμερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση με Αριθ. 53571/3839/01-09-2000 (ΦΕΚ Β΄ 1105/06-09-2000).

Τα όρια που καθορίζονται με βάση τη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι πράγματι κατώτερα των τιμών που ορίζονται στην 1999/519/ΥΚ Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προηγήθηκε.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται δημοσιεύματα που «αποκαλύπτουν τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αύξηση των ορίων και την εναρμόνιση τους με τα προβλεπόμενα στην εν λόγω σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η κυβέρνηση, ωστόσο, με βάση όσα διαπιστευτήρια έχει καταθέσει στο επίπεδο της επένδυσης στις ψηφιακές υποδομές, ειδικά ως προς την ανισότητα της προόδου κατά ανάδοχο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στην κοινή γνώμη για την ολοκληρωμένη διαχείριση της συγκεκριμένης θεσμικής παρέμβασης.
Έως σήμερα αρμόδια για τον έλεγχο των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) εποπτευόμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης, αλλά λόγω του χαρακτήρα ως ρυθμιστική αρχή οφείλει να απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία.
Δεδομένης της πρόκλησης της τεχνοφοβίας που έχει εκδηλωθεί και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο πεδίο η αρμόδια πολιτική ηγεσία οφείλει να συνυπολογίσει τις ανησυχίες των πολιτών και να προχωρήσει σε διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές για μια τεκμηριωμένη και τεχνοκρατικά επαρκή εναρμόνιση με το διεθνές και ενωσιακό πλαίσιο.
Με δεδομένη την ολιγοπωλιακή διάρθωση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και την γιγάντωση που απολαμβάνουν οι πάροχοι υπηρεσιών, λόγω της, επίσης, ολιγοπωλιακής κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν την επένδυση σε ψηφιακές υποδομές, κρίνεται αναγκαία μια υπεύθυνη στρατηγική που θα συνδυάσει την ασφάλεια των πολιτών και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας ξεπερνώντας τις απαιτήσεις που ενδέχεται να προβάλουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Επειδή, οποιαδήποτε απόφαση της διοίκησης οφείλει να βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν διαπιστωθεί σε έρευνες της αρμόδιας αρχής,
Επειδή η έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης ως προς την επέκταση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οφείλει να αντιμετωπιστεί νηφάλια και τεκμηριωμένα,
Επειδή η ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να διεκδικήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ευνοϊκό προς τα συμφέροντά τους χωρίς να λάβει υπόψη της το δημόσιο συμφέρον,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Έχει προχωρήσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε μετρήσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα που να τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με τα οριζόμενα στην υπ. αριθ. 53571/3839/01-09-2000 ΚΥΑ όρια έκθεσης των πολιτών;
2. Έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή που προβλέπεται στην ίδια ΚΥΑ για να εξετάσει την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;
3. Ποιες είναι οι προτάσεις των εταιρειών παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προς την αρμόδια διοίκηση αναφορικά με τα όρια έκθεσης;
4. Σκοπεύουν να τεθεί οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των ορίων σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για να διασφαλιστεί ο κοινωνικός έλεγχος της ρύθμισης και να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ.

AGGELOS DRITSAS

Άρης Μουγκοπέτρος: Η νέα φωτογραφία από το νοσοκομείο με το «δεμένο» χέρι

AGGELOS DRITSAS

Για 11η χρονιά η Αθλητική Γιορτή Στίβου πραγματοποιείται από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων

AGGELOS DRITSAS

𝝥𝝚𝝦𝝞𝝫𝝚𝝦𝝚𝝞𝝖𝝟𝝜 𝝟𝝖𝝞𝝢𝝤𝝩𝝤𝝡𝝞𝝖: 𝝚𝝥𝝞𝝬𝝚𝝞𝝦𝝜𝝡𝝖𝝩𝝞𝝟𝝤𝝩𝝜𝝩𝝖 & 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗨𝗣𝗦 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Γέμισε το Βουλευτικό με Κάλαντα και ύμνους από όλη την Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνο Λαθούρη, υποδέχτηκα σήμερα

AGGELOS DRITSAS

ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Πολυδύναμο Κέντρο – Κινητή Μονάδα Ναυπλίου 

AGGELOS DRITSAS

Έναρξη του 34ου Φεστιβάλ Ναυπλίου – 5 Ιουλίου 2025

AGGELOS DRITSAS

Στα χθεσινά εγκαίνια του ΚΕΠ και της ανάπλασης οδών στο Λυγουριό–BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ρίζες της μέσα στην κοινωνία. BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αργολίδας συνάντησε ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS