Στην περιοχή της Αργολίδας στην Πελοπόννησο, το νερό χάνεται από ρωγμές στο κανάλι που αρδεύει τους πορτοκαλεώνες.
Κάτω από την επιφάνεια, περισσότερο από το μισό νερό διαρρέει από τους παλιούς σωλήνες, λένε αξιωματούχοι στο Reuters.
Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη στους ταμιευτήρες πέφτει, οι κάτοικοι του Ναυπλίου καλούνται να μην πίνουν το μολυσμένο, γλυφό νερό που αντλείται από εναλλακτικές πηγές στα σπίτια τους.
«Μπορείς να μυρίσεις τη διαφορά» λέει η Λυδία Σαρακηνιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο, η οποία χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ακόμα και στο μαγείρεμα.
Αυτό τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που φέρνει η κλιματική αλλαγή, μια κρίση που ήδη επηρεάζει το 38% του πληθυσμού της.
Οι χώρες – μέλη έχουν προθεσμία μέχρι του χρόνου για να εκτιμήσουν το μέγεθος των διαρροών πριν επιβληθεί νομικά δεσμευτικό όριο.
Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η θερμοκρασία αυξάνεται και οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο απρόβλεπτες στη Νότια Ευρώπη, την περιοχή της ηπείρου που πλήττεται περισσότερο από την παγκόσμια θέρμανση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει πόσο περίπλοκες και δαπανηρές θα είναι οι απαιτούμενες αλλαγές, σχολιάζει το Reuters.
Το περασμένο καλοκαίρι και ο χειμώνας κατέρριψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πολλές περιοχές δεν είδαν βροχή για μήνες.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μείωσε τη χρηματοδότηση για συντήρηση των υποδομών.
Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, η Ελλάδα χάνει περίπου το ήμισυ του πόσιμου νερού λόγω διαρροών και κλοπών –σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23%.
Οι δε χάρτες των υπόγειων δικτύων είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμα, δήλωσαν ειδικοί και αξιωματούχοι.
Από το 2009 η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια σε υποδομές υδροδότησης, ανέφερε η κυβέρνηση, όμως η κατάσταση στην Αργολίδα, στην οποία αντιστοιχεί περίπου το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής πορτοκαλιών, δείχνει ότι απαιτούνται πολλά περισσότερα.
Υποσχέσεις στον αέρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όταν επισκέφθηκε την Αργολίδα τον Νοέμβριο.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η επέκταση του δικτύου άρδευσης και η δημιουργία σταθμού αφαλάτωσης για την επεξεργασία του γλυφού νερού.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται πιο θεμελιώδη μέτρα, αναγνωρίζει ο Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας υδάτινων πόρων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Όταν το δίκτυο μιας περιοχής χάνει από παντού, ποιο είναι το νόημα να χρηματοδοτήσουμε μια μονάδα αφαλάτωσης ή να ανοίξουμε μια νέα γεώτρηση;» είπε.
Σε ορισμένες περιοχές οι διαρροές φτάνουν το 80%, παραδέχτηκε.
Όταν η στάθμη της λίμνης που υδροδοτεί το Ναύπλιο πέφτει, η παροχή ενισχύεται με νερό από την υποβρύχια πηγή του Ανάβαλου.
Το Reuters είδε τα αποτελέσματα μετρήσεων που ζήτησαν οι αρχές το 2022-24, τα οποία δείχνουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα χλωριούχων ιόντων και νατρίου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς με υπέρταση ή προβλήματα στους νεφρούς.
Και το Ναύπλιο δεν είναι η μόνη περίπτωση.
Στην παράκτια πόλη της Ερμιόνης, μόνο το 8% των 13.500 κατοίκων έχουν μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με δεδομένα των τοπικών αρχών που υποβλήθηκαν στη Βουλή.
Οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο συνοδεύεται από τα δικά του περιβαλλοντικά προβλήματα.
Έξω από την Ερμιόνη, ανάμεσα σε χωράφια που έχουν μείνει ξερά έπειτα από δύο χρόνια ξηρασίας, οι αγρότες ανοίγουν πηγάδια που φτάνουν σε βάθος 300 μέτρων.
Συχνά το νερό είναι αλμυρό λόγω της διείσδυσης της θάλασσας στον εξαντλημένο υπόγειο υδροφορέα.
www.bankingnews.gr