ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τι συμβολίζει το κόκκινο αυγό;

Όλοι τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, αλλά λίγοι γνωρίζουν επακριβώς τον λόγο. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών το Πάσχα είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες και συμβολισμούς, που συνδυάζει στοιχεία από την παγανιστική και χριστιανική.

Επίσης, το αυγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Το έθιμο με το τσούγκρισμα των αυγών ξεκίνησε αρχικά ως παιχνίδι στη βόρεια Αγγλία. Αυτός που είχε το πιο γερό αυγό και κατάφερνε να συντρίψει τους αντιπάλους του ήταν και ο νικητής.

Άλλη εκδοχή έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Όπως το μικρό κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού του κι έρχεται στη ζωή, βλέποντας το φως, έτσι αντίστοιχα, σπάζοντας το αυγό, κομματιάζεται ο θάνατος κι έρχεται το φως και η ζωή.

Πολλοί κρατούν και δεν τσουγκρίζουν το πρώτο αυγό που βάφεται, γιατί ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να πειραχτεί. Κάποιοι το φυλούν όλο τον χρόνο στο εικονοστάσι τους, μέχρι την επόμενη Μ. Πέμπτη. Τότε το φυτεύουν στα χωράφια τους ή το κρεμούν στις μάντρες των ζώων, για να είναι γόνιμα.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών αποτελεί ένα παραδοσιακό και σημαντικό έθιμο του Πάσχα, με πολυεπίπεδα συμβολισμούς που συνδέουν την παγανιστική και χριστιανική παράδοση.

Πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, το να τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά, αποτελεί μια χαρούμενη και κοινωνική δραστηριότητα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και συμβάλλει στο πνεύμα της γιορτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Χαμηλές θερμοκρασίες τα ξημερώματα της Δευτέρας και στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον νεαρό αθλητή Ευάγγελο – Μάριο Μαρουλά

AGGELOS DRITSAS

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα βόλεϊ των κοριτσιών του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ελληνίδα αυτοκτόνησε πηδώντας από την οροφή εμπορικού κέντρου

AGGELOS DRITSAS

Τυχερός του ΛΟΤΤΟ στο Κρανίδι Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Viamax industries/Βιαμάξ/Η βιομηχανία θρύλος με 2.500 εργαζόμενους που άφησε εποχή ΒΙΝΤΕΟ DRONE

AGGELOS DRITSAS

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Γ. Γαβρήλος από την Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης: Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αδιέξοδο

AGGELOS DRITSAS

Πραγματοποιήσαμε αυτοψία με στελέχη του ΥΠΠΟ

AGGELOS DRITSAS

Παραδοσιακά κούλουμα στη Νέα Κίο διοργάνωσε ο Δήμος Άργους Μυκηνών την Καθαρά Δευτέρα ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ο Γύρος του Δήμου Άργους Μυκηνών σε 60 ημέρες”

AGGELOS DRITSAS