ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

Στο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας μπαίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή για την εξαήμερη εργασία για το δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, την 6ημερη εργασία για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

Η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας από 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με την ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ γίνονται δοκιμές και η εφαρμογή δεν είναι ακόμη έτοιμη, αν και για κάποιους κλάδους είναι αποδεκτή η ρύθμιση εξετάζεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το άρθρο 25 του 5053/2023 ορίζει την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, από την 1η Μαρτίου 2024.

Έτσι πλέον καθίσταται επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, υπό τους παρακάτω όρους και τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

  • υποχρεωτική προδήλωση της στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε κάθε περίπτωση
  • δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
  • μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, με απαγόρευση υπερεργασίας και υπερωρίας,
  • ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης προσαυξημένο κατά 40%.

Η κύρια διαφορά είναι πως πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης εξαήμερης απασχόλησης και όχι υπό το καθεστώς «σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας».

Μέχρι στιγμής, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται ότι εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας ορίσθηκε σε 40 ώρες (συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο), ενώ παράλληλα με ΕΓΣΣΕ καθιερώθηκε το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της 6ης ημέρας κατανέμεται σε 5 ημέρες (5 Χ 8 = 40 ώρες/ εβδ.), χωρίς όμως να καταργηθεί το σύστημα εξαήμερης εργασίας. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η δυνατότητα κατανομής των ωρών εργασίας σε πέντε ή σε έξι ημέρες της εβδομάδας καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε και με το άρθρο 55 του Ν. 4808/2021.

Πού απαγορεύεται

Συγκεκριμένα: 

  • Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.
  • Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Πηγή: Dnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Τι γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιουλίου

AGGELOS DRITSAS

ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς!

AGGELOS DRITSAS

31χρονος συνελήφθη στο Άργος με ποσότητα κάνναβης

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Ορφανού με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Κυριακή 20/10/2024 εορτή των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Αρτεμιου,του Οσίου Γερασίμου

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, με την βοήθεια του ΚΔΑΠ Άργους, του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χορευτική εκδήλωση στη Λυρκεία

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

AGGELOS DRITSAS

Αναστασία – Σάσσα Αργυροπούλου

AGGELOS DRITSAS

1η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Που και πότε θα διενεργεί rapid test η ΚΟμΥ Αργολίδας από 16 έως και 20 Οκτωβρίου

AGGELOS DRITSAS

Με αφορμή τον τριήμερο καύσωνα που αναμένουμε από αύριο

AGGELOS DRITSAS